Mircea Dușa, la activarea comandamentului NATO de la București: Un eveniment istoric

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, ambasadorul României la NATO Sorin Ducaru și directorul general al Statului Major Internațional al NATO gen. lt. Christopher Harper, au participat, joi, la ceremonia de activare a Unității de Integrare a Forțelor NATO (NFIU-NATO Force Integration Unit) de la București.

Comandamentul este unul dintre cele șase de acest tip constituite în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România în vederea consolidării flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, în cursul zilei de joi fiind inaugurate toate aceste unități.

În discursul rostit în cadrul ceremoniei organizate la București, ministrul Apărării, Mircea Dușa, a afirmat că înființarea acestei unități NATO are o semnificație aparte pentru România și reprezintă "un eveniment istoric".

Comandament NATO în România: Rusia promite un răspuns "adecvat"

"Această Unitate de Integrare a Forțelor NATO nu este o unitate militară, ci are rolul de a întări securitatea alianței pe flancul estic. În Țara Galilor a fost aprobat planul de măsuri NATO pentru operaționalizare de capacități, pentru a răspunde adecvat schimbărilor majore a mediului de securitate din imediata vecinătate a granițelor Alianței. Ca parte a acestor măsuri s-a decis înființarea a șase comandamente (...) fiecare unitate fiind încadrată cu aproximativ 40 de specialiști din statele aliate și statul care este națiune-gazdă. Aceste structuri vor deveni complet operaționale în 2016", a declarat Mircea Dușa, citează Agerpres.

Ministrul Dușa a menționat că finanțarea unității de la București este asigurată cu fonduri NATO, dar și cu fonduri ale MApN.

Valoarea investiției pentru dotarea și modernizarea unității se ridică la 16 milioane lei, din care 13 milioane sunt din partea NATO și 3 milioane din partea Ministerului Apărării.

Decizie strategică pentru România: Comandament NATO la București

Înființarea acestor unități se înscrie între măsurile luate de Alianța Nord-Atlantică drept răspuns la modificarea situației de securitate din regiune și are ca scop îmbunătățirea capacității NATO de a răspunde concret și decisiv oricărei acțiuni ostile îndreptate împotriva unui stat membru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel