Ministrul Educației, după tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Clădirea nu era încadrată cu risc seismic

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc, acolo unde un cămin de copii s-a prăbușit.

"Am fost astăzi să mă întâlnesc cu cadrele didactice, cu cei care lucrează în domeniul consilierii școlare, cu autoritățile publice locale, pe de o parte pentru a înțelege ce s-a întâmplat și pe de altă parte pentru a înțelege cum poate Ministerul Educației să ajute în limita competențelor sale. Ne dorim ca acești elevi să poată să treacă peste traumă, să fim alături de cadrele didactice, care evident că sunt în suferință după acest eveniment tragic și în limita resurselor noastre să ne oferim ajutorul. Am avut deja niște discuții preliminare, urmează să avem solicitări concrete", a spus Ligia Deca.

Ligia Deca: Oricine ar fi vinovat va suporta consecințele

Întrebată cum s-a produs această tragedie, Ministrul Educației, a  spus: "Cred că evenimentele le cunoaștem cu toții. Este în desfășurare o anchetă care este preluată de cei în drept, poliție parchet, așteptăm rezultatele acestei anchete. Vom demara și noi o acțiune a Corpului de Control al ministrului Educației pentru a stabili dacă există prevederi ale legislației în educație sau ale legislației secundare care nu au fost îndeplinite.

Este o procedură normală în astfel de cazuri. Este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecințele. În astfel de cazuri tragice care se soldează cu elevi care din păcate au decedat, a decedat un băiat de liceu și avem trei eleve care au fost rănite, una dintre ele chiar grav, trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil și mai departe de aplica toate sancțiunile".

Clădirea nu era încadrată cu risc seismic

"Clădirile aparțin Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia. Ele sunt închiriate de către autoritatea publică locală pentru se desfășura activități educaționale și pentru scop internat, așa cum este clădirea care din păcate a căzut. Asta înseamnă că responsabilitatea pentru siguranță este partajată între proprietar și cei care o administrează. Riscul seismic nu a fost expertizat.

Noi avem acea evidență a tuturor clădirilor cu scop școlar pe care o publicăm pe site-ul Ministerului Educației, dar această clădire nu a fost expertizată. Nu era încadrată cu risc seismic", a mai spus Ligia Deca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel