Ministrul Apărării de la Chișinău: Prezența Transnistriei atât de militarizată nu poate fi neglijată. Sunt 14.000 de oameni înarmați

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Ministrul Apărării e la Chișinău se arată îngrijorat de existența a 14.000 de oameni înarmați în Transnistria.

Prezența Transnistriei, care este un teritoriu necontrolat și foarte militarizat, lângă malul drept al Nistrului nu poate fi neglijată, susține Ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi, întrucât numărul oamenilor înarmați acolo ar fi de aproximativ 14 mii.

„Eu aș spune că nu putem să neglijăm prezența unui stat necontrolat care este atât de militarizat. Când vorbim despre prezența militarilor, haideți să-i divizăm, care și cine sunt. În primul rând, să ne referim la trupele Federației Ruse care se află acolo, așa-numitele forțele ale contingentului, care se ocupă cu paza obiectivelor care au rămas și, îndeosebi, a depozitelor de la Cobasna.

Ei sunt 1200 de persoane și vreo 700 de civili. Suplimentar, la ei putem să mai adăugăm dintr-o dată aproximativ 500 de militari care sunt în componența forțelor de menținere a păcii și ajungem la 2000 de militari ai Federației Ruse. Ce ține de așa-numita Transnistrie, forțelor armate și celelalte structuri, vreau să menționez că multe structuri militarizate sunt acolo, care sunt în uniformă, trec prin diferite pregătiri și aici m-aș referi la așa-numita lor armată care are aproximativ 5000 de militari.

Putem să adunăm și forțele de ordine din așa-numitul Minister al Afacerilor Interne, iarăși 4000 de oameni, apoi forțele NGB-ului, care sunt trei mii și ceva. Putem să punem și aceleași forțe cazace care mai sunt acolo și punându-le pe toate împreună ajungem la 13-14 mii de oameni înarmați”, a punctat Ministrul Apărării în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi examinată în iunie

Cererile de obținere a statutului de candidat pentru aderarea la UE ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei vor fi examinate de Consiliul European la următoarea reuniune din iunie. Anunțul a fost făcut pe site-ul instituției europene.

”Consiliul European ia act de pregătirea avizelor Comisiei cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei și va reveni asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii sale din iunie” a scris Consiliul European în concluziile reuniunii din 30 mai privind situația din Ucraina.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în data de 3 martie. La mijlocul lunii aprilie, Chișinăul a primit prima parte a chestionarului de aderare, pe care l-a completat și l-a transmis organelor europene în 20 aprilie. Imediat a primit și a doua parte a chestionarului, completat și transmis la Bruxelles în 12 mai. Între timp, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a cerut ca Republica Moldova să-i fie acordat statutul de țară candidată la aderare, notând că guvernarea de la Chișinău se află pe calea cea bună în ceea ce privește adoptarea reformelor esențiale și lăudând eforturile depuse de autorități și societate în ajutorarea refugiaților ucraineni, conform Deschide (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel