Ministrul grec Varoufakis, întâlnire cu Obama la Casa Albă: "Bancherii europeni ne împing spre faliment"

Președintele american Barack Obama a îndemnat toate părțile implicate în criza din Grecia la "flexibilitate" după o întâlnire cu ministrul grec de Finanțe, Yanis Varoufakis, la Casa Albă. Referitor la speculațiile multiple despre un faliment iminent al Greciei, liderul Syriza a declarat, într-un interviu pentru Huffington Post, că Atena nu are altă alternativă decât să declare default dacă susținătorii austerității din Europa nu sprijină financiar Grecia.

Rockstar-ul guvernului Greciei, ministrul de Finanțe Yanis Varoufakis, a ajuns vineri în SUA pentru o întâlnire cu președintele Obama și negocieri cu Fondul Monetar Internațional despre datoria Atenei. 

Întrevederea cu Varoufakis, considerată un gest de solidaritate al SUA cu împovărata Grecie, a durat aproape 12 minute. Potrivit portalului ekathimerini.com, Varoufakis și Obama s-au înțeles că toate părțile implicate trebuie să dea dovadă de "flexibilitate".

În februarie anul acesta, Obama a sugerat că Atena nu va cunoaște creștere economică fără o relaxare a măsurilor de austeritate. "Nu poți să storci în continuare țări aflate în plină depresiune economică", a declarat liderul de la Casa Albă pentru CNN.

Varoufakis: Grecia a fost în faliment și în 2012

Întrebat de Huffington Post ce altă opțiune în afară de faliment are Grecia în cazul în care creditorii internaționali vor insista pentru plata la timp a datoriilor, Varoufakis a răspuns: "Adevărul este că Grecia este în afara piețelor și în ultimele luni și-a plătit datoriile cu lichiditățile ei sărăcite. Nu putem continua așa. Dacă am putea, atunci n-am mai fi o țară care să aibă nevoie de un program (de salvare - n.r), nu? Așadar, dacă partenerii noștri spun 'nu primiți lichidități, plăți, un nou contract', atunci direcia asta este nesustenabilă, la fel cum ar fi pentru orice țară implicată într-un program al FMI, al Troicii sau al BCE".
 
Conform Huffington Post, Varoufakis a lăsat de înțeles că guvernul Syriza va alege să aibă grijă de populația sa, dacă va fi pus în situația de a opta între a-și achita la timp datoriile către FMI și a plăti cetățenilor serviciile sociale.
 

Grecia vrea să cumpere rachete pentru sistemul S-300 din Rusia

 
 
Întrebat dacă este posibil ca Atena să declare faliment fără să părăsească zona euro, Varoufakis a amintit că Grecia a falimentat în 2012 și a sugerat că ar putea repeta decizia dacă nu ajunge la o înțelegere cu creditorii până la 24 aprilie.
 
"S-a întâmplat asta deja. În 2012, guvernul grec nu a plătit 100 de miliarde pe care care le datora", a arătat economistul.
 
Varoufakis a precizat însă că un faliment "nu este soluția potrivită acum".
 
FMI bate cu pumnul în masă

Fondul Monetar Internațional a anunțat că refuză să prelungească termenul până la care Atena își poate plăti datoriile. Șefa FMI, Christine Lagarde, a subliniat că întârzierea plății ar fi o acțiune fără precedent care nu ar face decât să înrăutățească situația.

"Întârzierea plăților nu a fost permisă niciodată de FMI în ultimii 30 de ani", a punctat ea, conform The Guardian.

Grecia a evitat falimentul săptămâna trecută, plătind FMI-ului o tranșă din datorie, în valoare de 450 de milioane de euro. Pentru următoare plată către FMI, de 200 de milioane de euro, data limită este 1 mai. O sumă mult mai mare, 745 de milioane de euro, trebuie achitată de Grecia până la 12 mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel