Miniştrii francezi de externe şi al apărării pledează pentru destindere în relaţiile cu Moscova

A venit timpul să se pună capăt confruntării cu Rusia, au subliniat luni, la Moscova, miniştrii francezi de externe şi al apărării, cu ocazia discuţiilor purtate cu omologii lor ruşi, pe fondul destinderii relaţiilor cu Rusia cerute de preşedintele francez Emmanuel Macron, informează AFP.

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, şi cel al apărării, Florence Parly, se află luni la Moscova pentru discuţii cu omologii lor ruşi. Miniştrii francezi şi ruşi se întâlnesc în format '2+2' în cadrul unui dialog interguvernamental, pentru prima dată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, care a instaurat o atmosferă ce aminteşte de Războiul Rece.

Există o "fereastră de oportunitate" pentru găsirea unei soluţii la conflictul din estul Ucrainei, a declarat luni de la Moscova ministrul francez al afacerilor externe Jean-Yves Le Drian. "Există o fereastră de oportunitate, o fereastră de calmare. Toate acestea creează o stare de spirit, care trebuie acum întărită, fertilizată, şi acesta este motivul pentru care noi credem că o iniţiativă precum 'Summitul Normandia' ar fi oportună în următoarele săptămâni", a continuat Le Drian în timpul unei conferinţe de presă, amintind în mod concret de schimbul de prizonieri ruşi şi ucraineni care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, dar estimând că este prea devreme pentru a evoca o ridicare a sancţiunilor economice împotriva Rusiei.

La rândul său, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a calificat drept "un semn bun" schimbul de prizonieri efectuat la sfârşitul săptămânii trecute, exprimându-şi speranţa că "relaţiile ruso-ucrainene se vor normaliza".

Marile mize strategice, precipitate de punerea în discuţie a tratatelor privind controlul asupra armelor, s-au aflat în programul acestei discuţii, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care estimează că cei patru miniştri au avut un schimb de opinii "detaliat". "Există riscuri importante şi puterile nucleare trebuie fără îndoială să înţeleagă responsabilitatea lor, care constă în a nu permite o degradare ulterioară a situaţiei în domeniul stabilităţii strategice", a spus Lavrov.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia, vizată din 2014 de sancţiuni europene severe, se află în prezent la cel mai scăzut nivel.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26