Ministerul Muncii, precizări referitoare la stagiul de cotizare și pensionarea anticipată

Stagiul minim de cotizarenu se va schimba
Stagiul minim de cotizarenu se va schimba

Ministerul Muncii a dat asigurări, luni, că nu există vreo intenţie de a se elimina pensionarea anticipată sau de a majora stagiul minim de cotizare la 35 de ani.

Ministerul Muncii a transmis că stagiul minim de cotizare e de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani cum s-a speculat, și că nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.

„MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru.

În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia ”Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani", atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

De asemenea, Ministerul Muncii mai precizează că „35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”.

Aceasta a mai notat că nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată.

„Îmbunătățirea legislației și finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ținând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale”, se mai arată în comunicatul Ministerului Muncii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel