Ministerul Justiției, reacție după ce Comisia Europeană a venit cu noul Raport privind Statul de Drept

Foto: gov.ro
Foto: gov.ro

Ministerul Justiției salută publicarea de către Comisia Europeană, în cursul zilei de ieri, 13 iulie 2022, a celei de-a treia ediţii a Raportului privind Statul de Drept. 

Ministerul Justiției a sprijinit instituirea acestui mecanism pentru toate Statele Membre, ca fiind un instrument extrem de util de evaluare la standarde uniforme a celor 4 piloni/criterii de evaluare pe tot cuprinsul Uniunii Europene.

Ministerul Justiției va coopera în continuare cu Comisia Europeană și cu partenerii instituționali interni, în primul rând Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru realizarea obiectivelor sale din cadrul Mecanismului „Rule of Law” și a Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției, unele dintre aceste obiective având relevanță și din perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență.

Raportul „Rule of Law” notează progrese în domeniul Justiției pe linia desființării SIIJ și a consolidării independenței Justiției

În același timp, Raportul recomandă continuarea monitorizării aplicării noului sistem de competențe post-desființare SIIJ, proces în care responsabilitatea revine CSM și Procurorului General, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/2022. De asemenea, Raportul notează relevanța viitoarelor legi ale Justiției pentru consolidarea statutului judecătorilor și procurorilor și a independenței Justiției.

Reamintim că proiectele legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică în 2020, iar în prezent, după o amplă consultare cu sistemul judiciar, desfășurată în mai multe runde din 2020 și până în prezent, se află în faza de pregătire a înaintării lor spre avizare interministerială și avizare de către CSM, în vederea înaintării lor pentru aprobarea de către Guvern și adoptarea lor ca legi de către Parlament.

Ministerul Justiției va continua cu seriozitate și pragmatism, prin cooperare loială interinstituțională, îndeplinirea recomandărilor din Raportul „Rule of Law”, ca și a obiectivelor MCV aflate în zona sa de competență, promovarea legilor Justiției, consolidarea independenței sale, a statutului judecătorilor și procurorilor, depășirea provocărilor legate de deficitul de resurse umane, consolidarea DNA și sprijinirea prevenirii și combaterii corupției, dar și îndeplinirea unor alte obiective aflate în legătură strânsă cu acestea, precum promovarea proiectului legii personalului de specialitate din instanțe și parchete, a proiectului legii privind statutul personalului de probațiune sau, într-o perspectivă ulterioară adoptării acestora, a unui cadru normativ pentru valorificarea unor proiecte instituționale desfășurate la nivelul CSM, cum ar fi asistentul judecătorului, nu în ultimul rând, a unui cadru normativ privind un sistem de salarizare coerent aplicat puterii judecătorești.

Pe tot parcursul acestui proces, Ministerul Justiției va continua să comunice și să coopereze transparent cu Comisia Europeană, cu Statele Membre, astfel încât realizarea acestor obiective să conducă la consolidarea independenței justiției și a prevenirii și combaterii corupției, recuperării prejudiciilor produse prin infracțiuni.

Mandatul Ministerului Justiției are în centrul său adoptarea cadrului normativ modern pentru asigurarea independenței Justiției și a unui serviciu public judiciar eficient, consolidarea instituțiilor de aplicare a legii și combaterii corupției și a crimei organizate. În realizarea acestui mandat, Ministerul Justiției a beneficiat și beneficiază de sprijinul Guvernului și a Coaliției de Guvernare, al Parlamentului, pe baza unui consens politic la acest nivel pentru atingerea obiectivelor din cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, MCV și PNRR, în conformitate cu programul de guvernare al Guvernului, a declarat ministrul Justiției, cu ocazia publicării Raportului.

Mecanismul Rule of Law a fost introdus în anul 2020, România sprijinind acest program european adresat în mod uniform tuturor Statelor Membre.
Până în prezent, au fost publicate 3 rapoarte, în 2020, 2021, 2022.

Principala noutate a ediţiei din acest an este includerea de recomandări pentru fiecare Stat Membru, acestea variind de la 4 (7 state), 5 (6 state), 6 (12 state, printre care şi România), 7 (1 stat) şi 8 (1 stat), accentul fiind pus pe recomandările privind independenţa justiţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel