Ministerul Culturii de la Chișinău: Ocuparea Basarabiei a dus la instaurarea unui regim străin de identitatea și ființa românească

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Ministerul Culturii din republica Moldova a transmis un mesaj, cu ocazia marcării a 82 de ani de la ocuparea Basarabiei, Bucovinei de Nord și Ținutului Herța.

Ministerul Culturii de la Chișinău a venit cu un mesaj în contextul celei de-a 82-a aniversări de la anexarea ilegală a Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța de Uniunea Sovietică. Instituția a scris despre instaurarea regimului totalitar comunist asupra Basarabiei.

„Anexarea Basarabiei, acum 82 de ani, a dus la instaurarea unui regim totalitar comunist, străin de identitatea și ființa românească, regim care a însemnat foametea organizată, colectivizare forțată, schimbarea alfabetului, represiuni politice, deportările populației în Siberia”, se arată într-un mesaj al ministerului. 

Potrivit Ministerului Culturii, ocupantul sovietic a depus eforturi pentru rusificarea populației locale, a persecutat intelectualitatea și a încercat să elimine patrimoniul intangibil, tradițiile și valorile care definesc poporul român, iar pierderile culturale sunt inestimabile.

„Datele istoricilor arată că în timpul celor două perioade de ocupaţie sovietică, după 1940 şi 1944, au fost înregistrate pierderi umane de peste 1,5 milioane de persoane din ţinutul Basarabiei”, mai scrie Ministerul Culturii.

Amintim că, la 28 iunie 1940, în urma unui ultimatum înaintat de către URSS, România, fiind pusă sub o presiune politică dictată de diplomația murdară a marilor puteri globale și fiind sfătuită de „aliații” politici să accepte condițiile guvernului sovietic, a cedat acestuia teritoriile cerute, care cuprindeau o suprafață totală de 50.762 km2 și o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori, majoritatea etnici români, scrie Deschide.md.

CITEȘTE ȘI    -    Ciolacu anunță la Chișinău că Parlamentele se vor reuni și la București

Ciolacu, în Republica Moldova: "Dacă unii au visat să ajungă în Cosmos, eu am visat să trec Prutul"

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reamintit, sâmbătă, la ședința comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României, versurile lui Grigore Vieru: „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu am visat toată viața să trec Prutul”.

„Am trecut Prutul, alături de colegii mei din Parlamentul României, pentru a participa, cu toții, la acest moment fundamental din istoria noastră recentă. L-am invocat pe Grigore Vieru, simbolul luptei pentru desprinderea Basarabiei de bolșevismul sovietic pentru că moștenirea sa trebuie dusă mai departe! Astăzi, trebuie să facem un nou pas și să muncim împreună pentru a asigura un trai mai bun cetățenilor pe care îi reprezentăm. Iar pentru a face acest lucru, întărirea relațiilor noastre bilaterale și obținerea statului de candidat a Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă bazele pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus Marcel Ciolacu, în ședința comună.

Ciolacu a spus că a înțeles că în ultimii ani România are o responsabilitate în asigurarea stabilității și dezvoltării în regiune și asta înseamnă o responsabilitate pentru sprijinirea și dezvoltarea Republicii Moldova.

„Din această perspectivă, Parlamentele naționale sunt garanția unei cooperări bazate pe principii democratice, diversități de opinie și respect între națiuni. România nu doar recunoaște destinul european al Republicii Moldova, dar dorește și crede într-o perspectivă reală pentru aderarea la Uniunea Europeană. Parlamentul României sprijină și solicită conferirea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova la următorul Consiliu European. Parlamentul României dorește și extinderea parteneriatului comercial și economic pentru a permite accesul mai amplu la piața unică europeană și astfel dezvoltarea accelerată a Republicii Moldova”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților a menționat că pentru un antreprenor trebuie să fie la fel de ușor să facă afaceri la Chișinău precum la București și să ajungă de la Iași la Bălți precum o face de la Alba-Iulia la Cluj, pentru că România este primul partener comercial al Republicii Moldova, dar România își dorește să continue să investească și mai mult (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel