Mihai Covaliu (COSR): Propunem un program de alfabetizare fizică a tuturor elevilor din ciclul primar

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, joi, la Palatul Parlamentului, în cadrul summit-ului "Joacă pentru viaţă", organizat de Institutul Aspen România, că forul pe care îl conduce propune alături de partenerii săi, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Educaţiei Naţionale, un program de alfabetizare fizică a elevilor din ciclul primar.

Conform programului propus de COSR, elevilor ar urma să le fie prezentate principalele idei şi depinderi ale ramurilor sportive în cadrul orelor de educaţie fizică.

"Toţi copiii şi adolescenţii reprezintă viitorul unei naţiuni, resursa cea mai importantă pentru un viitor mai bun, pentru o lume mai sigură şi mai performantă şi sportul este o alternativă viabilă, corectă pentru generaţiile noi . Succesul obţinut prin sport poate îmbunătăţi viaţa şi poate aduce un plus de valoare societăţii noastre. Sportul de masă constituie baza piramidei care are la vârf sportul de performanţă. Copiii noştri nu mai ştiu să alerge să sară sau să cadă. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român susţine proiectul 'Joacă pentru viaţă' pentru a avea acces sportul în mentalul colectiv ca unul dintre domeniile care face să se vorbească pozitiv despre România în lume şi care poate genera interes, prestigiu, sănătate atât pentru românii din ţară cât şi din străinătate. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român împreună cu partenerii instituţionali, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Educaţiei Naţionale şi ceilalţi parteneri ai noştri va propune un program de alfabetizare fizică a tuturor elevilor din ciclul primar. Am demarat un proiect pilot împreună cu Banca Comercială Română la Cluj în această vară numit Noua oră de sport. Urmărim să alfabetizăm fizic toţi copiii de la clasa 0 până în clasa a patra astfel încât să înveţe în joacă despre principalele discipline sportive şi să dăm o dimensiune educativă acestui fenomen. La fiecare sfârşit de an şcolar aceşti copii vor veni şi vor fi selecţionaţi pentru a opta pentru o disciplină sportivă pe care au îndrăgit-o în şcoală la ora de sport, şi ulterior să fie legitimaţi", a declarat Covaliu.

Summit-ul Joacă pentru Viaţă, organizat de Institutul Aspen România, în parteneriat cu Institutul Aspen SUA, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, UNEFS, Institutul Sportiv Român şi cu sprijinul Camerei Deputaţilor şi al Ministerului Tineretului şi Sportului, a avut drept obiectiv prezentarea iniţiativelor şi propunerea de soluţii pentru promovarea activităţii fizice în rândul copiilor, cu scopul de a adopta un Plan Naţional pentru promovarea activităţii fizice şi de a confirma activitatea fizică ca prioritate naţională pentru România.

Jucătoarea de tenis Simona Halep a transmis prin intermediul unui mesaj video că pentru copii cel mai important lucru este să fie încurajaţi să facă sport: "Felicit Institutul Aspen pentru proiectul 'Joacă pentru viaţă'. Nu există un lucru mai important pentru copii decât să fie încurajaţi mai întâi prin joacă către mişcare, sport şi o viaţă adultă sănătoasă şi productivă. Nu toţi copiii de astăzi vor ajunge să câştige Grand Slam sau o medalie olimpică însă vor reprezenta o generaţie competitivă, pregătită să înfrunte cu succes viaţa. Succes summitului Joacă pentru viaţă şi sunt alături de voi'

Summit-ul a avut loc sub egida Programului Joacă pentru Viaţă, inspirat de către Project Play Aspen SUA, al cărui principal obiectiv îl reprezintă iniţierea procesului de alfabetizare fizică a copiilor între 5 şi 12 ani, cu scopul stimulării capacităţii, încrederii şi dorinţei acestora de a fi activi.

Programul, dezvoltat de către Institutul Aspen România, a generat, începând cu decembrie 2017, o serie de mese rotunde şi evenimente publice pe tema dezvoltării abilităţilor fizice, îmbunătăţirii accesului la activităţi sportive şi recreative la nivel naţional şi local, precum şi instruirea antrenorilor şi a părinţilor care se ocupă de jocul multisport pentru copii.

Organizat în logica summit-urilor Project Play de la Washington şi Detroit, evenimentul a beneficiat de parteneriatul cu Institutul Aspen SUA, Institutul Aspen Franţa şi Institutul Aspen Mexic, cu scopul transformării Project Play într-o iniţiativă globală.

La Summit-ul Joacă pentru Viaţă au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, sportivi de top şi oaspeţi internaţionali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel