EXCLUSIV  Miercurea Mare - ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Preot Crângașu: Avem o premieră în istoria omenirii - Video

Preotul Nicolae Crângașu a evidențiat pentru DC News că aparenta înfrângere a Mântuitorului din Miercurea Mare, de fapt, semnifică victoria Lui, prin dragostea sa totală pentru călaii Lui.

În Miercurea Mare se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi. 

"În Sfânta și Marea zi Miercuri avem în fața ochilor un tablou înfricoșător al radicalizării luptei, contradicției dintre Mântuitorul Iisus Hristos pe o parte și ceata adversarilor lui pe de altă parte, pentru că în această situație, în ziua de Miercuri, în Săptămâna Patimilor, căpeteniile religioase iudaice se hotărăsc să ia o măsură concretă împotriva Mântuitorului Iisus Hristos, hotărăsc arestarea lui, dacă ar fi fost posibilă nimicirea lui, pentru că ei au considerat că asta a fost singura cale de a scăpa de el, de a-i închide gura și de a face să nu mai propovăduiască Evanghelia, vestea cea nouă pe care Dumnezeu le-a adus-o oamenilor.

"Acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară!"

De altfel, chiar Mântuitorul Iisus Hristos rostește în pericopa evanghelică citită în această zi despre faptul că lupta dintre el și stăpânitorul rău a lumii acesteia este într-o fază finală. Atunci spune: "Acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară!"

Și totodată, vorbește despre el că va fi înălțat pe lemnul Crucii și că pe mulți îi va trage la sine și pe cei care vor răspunde acestei chemări a lui, îi va mântui, vor ajunge în împărăția de lumină și de bucurie a cerurilor.

Important era ca el să dispară din viața publică, ideile lui evanghelice să nu mai fie rostite și auzite de nimeni din acele momente, iar felul în care concepeau ei la vremea aceea viața religioasă, mai mult cu niște elemente formale, seci, lipsite de viață și de expresivitate, să se perpetueze dincolo de persoana Mântuitorului Iisus Hristos și a rostului pentru care el venise pe această lume", a spus preotul Nicolae Crângașu, în exclusivitate pentru DC NEWS.

"Cea mai chinuitoare moarte pe care a suportat-o vreodată o ființă umană divină"

"Sigur, în această zi în care avem de-a face cu astfel de confruntări dure între Mântuitor și detractorii lui, nu putem să nu semnalăm încă o dată faptul că prin aparenta lui înfrângere, prin faptul că va fi arestat, Mântuitorul practic își împlinește victoria, pentru că atunci când ar fi putut să scape de această punere în practică a propunerii evreilor de a-l nimici, ar fi făcut acest lucru dacă și-ar fi nimicit el adversarii, lucru pe care, în calitatea lui de Mesia, de Rege al iubirii, nu ar fi putut niciodată să facă!

Să nu uităm că el este cel care predicase timp de trei ani, premergător arestării și uciderii sale, El este cel care, singurul în istoria civilizației umane, predicase iubirea adversarilor, iubirea oamenilor care-ți fac rău, iubirea vrășmașilor. De aceea, se consideră că o variantă de rezolvare a acestui conflict, ar fi fost un non-sens, ar fi fost ceva protivnic personalității Mântuitorului, dar faptul că El a acceptat să cadă pradă, victimă răutăților și nedreptăților strigătoare la Cer, a fost explicabil doar prin dragostea, inclusiv față de ei, pentru că s-a rugat, așa cum se știe, și a devenit model și mucenicilor creștini de peste veacuri, s-a rugat pentru călăii lui, s-a rugat pentru cei care-l ucideau, care-l chinuiau, care i-au provocat o moarte lentă, pe Cruce, extrem de chinuitoare. Cea mai chinuitoare moarte pe care a suportat-o vreodată o ființă umană divină", a completat. 

Întrebarea adresată de Mântuitorul Iisus Hristos lui Petru

"Închei amintind faptul că Mântuitorului însuși a spus, atunci când Petru a avut o tentativă de a-l salva de la arestare în Grădina Ghetsimani, când a scos sabia și a lovit pe slujitorul marelui preot, i-a tăiat urechea dreaptă, Mântuitorul însuși i-a spus să pună sabia la loc, pentru că nu trebuie să uite că dacă ar vrea, ar chema mai mult de 12 legiuni de îngeri care să-l scape din mâinile lor, din mâinile călăilor.

Atunci, Mântuitorul l-a întrebat pe Petru: Cum s-ar împlini Scriptura și cele spuse despre mine?

Deci cumințenia lui și ascultarea lui totală față de Tatăl care rânduise istoria Mântuirii s-a împlinit în această ambianță a unei iubiri totale a Mântuitorul Iisus Hristos", a mai spus părintele Nicolae Crângașu.

Youtube video image

În Miercurea Mare, se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginţi. 

Iisus a petrecut această zi în Betania. Pe când se afla în casa lui Simon leprosul s-a apropiat de Iisus o femeie cu un vas plin cu mir scump, pe care l-a turnat pe capul şi pe picioarele Lui, când şedea la masă.  Apostolii au certat-o pe femeie pentru această risipă, susţinând că mirul trebuia vândut, iar banii, împărţiţi săracilor, scrie adevarul.ro. Însă Iisus a zis: "Pe săraci îi aveţi pururea cu voi, iar pe Mine nu Mă aveţi pururea, această femeie a turnat mir pe trupul Meu şi M-a pregătit pentru îngropare".

"Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El vouă?"

 Apostolul Iuda a certat-o pentru că a risipit banii cumpărând mir foarte scump. El pretindea că fiecare ban să fie de ajutor săracilor, deşi el însuşi sustrăgea pe ascuns din sumele adunate. Iuda Iscarioteanul a mers, pe ascuns, la casa lui Caiafa. În seara zilei de miercuri, s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere: "Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El vouă?". Fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării.

Apostolul Iuda a rămas în istoria creştinătăţii ca Iuda trădătorul, cel care l-a vândut fariseilor pe Iisus, pentru 30 de arginţi. 

Citește și - Lunea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce să facem să nu fim smochinul neroditor blestemat de Iisus Hristos - Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel