COD GALBEN  Meteo, ANM: Până luni seara, avertisment la nivel naţional

ANM, prognoza meteo. Cod Galben și Cod Portocaliu de furtună
ANM, prognoza meteo. Cod Galben și Cod Portocaliu de furtună

ANM anunţă instabilitate atmosferică şi ploi torenţiale la nivelul întregii ţări, până luni seara.

Meteo, ANM - Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de instabilitate atmosferică şi ploi torenţiale, valabilă în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, începând de duminică, de la ora 23:00, până luni, la ora 21:00.

Meteo, ANM  - Conform ANM, în intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în sudul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte.

Meteo, ANM  - Se vor semnala averse care vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, precizează ANM.

Meteo, ANM  - În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 15 - 20 l/mp şi izolat 30 - 40 l/mp.

Douăzeci şi şapte de judeţe sunt, duminică, sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, fiind anunţate cantităţi însemnate de precipitaţii care pot depăşi 50 de litri pe metru pătrat. În plus, se vor semnala intensificări ale vântului, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Cod galben de inundaţii

Hidrologii au instituit, duminică, Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor, Alba, Hunedoara şi Arad. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce până la ora 21:00 scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Barcău - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Ier - bazin superior, judeţele Sălaj, Satu Mare, Bihor.

'Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Ier - bazin superior', precizează INHGA.

De asemenea, până la ora 22:00, este în vigoare un Cod galben de inundaţii pe râurile mici din bazinele hidrografice: Arieş - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Mureş - afluenţi aferenţi sectorului aval confluenţa cu râul Târnava - amonte S.H. Săvârşin, judeţele Alba, Hunedoara, Arad; şi din bazinele hidrografice Crişul Negru - bazin superior, Crişul Alb - bazin superior, judeţele Bihor, Arad şi Hunedoara.

'Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Zimbru, Pârâul Satului, Pârâul Ţarinii', se menţionează în avertizarea hidrologilor.

Cod galben de furtună

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, noi avertizări nowcasting Cod galben de furtună, valabile în judeţele Vâlcea, Vrancea, Iaşi şi Timiş, în următoarea oră.

Meteo, ANM - Potrivit meteorologilor, până la ora 16:00, în localităţi din judeţele menţionate se vor semnala frecvente descărcări electrice, ploi cu caracter de aversă care vor cumula local 25 /mp, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină de dimensiuni mici.

ANM precizează că celulele convective se deplasează relativ rapid pe direcţia NV-SE. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel