Merkel: Ucraina este liberă să intre în Uniunea Euroasiatică

le monde angela merkel dece
le monde angela merkel dece

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că Ucraina este "liberă" să intre în Uniunea Euroasiatică a lui Vladimir Putin, un nou semn că liderii europeni se pregătesc să facă pace cu președintele Rusiei.

Merkel a declarat, duminică, pentru postul public ARD, că vizita sa la Kiev este menită să pregătească viitoarele discuții de pace între Petro Poroșenko și Vladimir Putin, care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, la Minsk.

Între elementele care ar putea conduce la un asemenea acord, ea a menționat prețul gazelor, relațiile comerciale Rusia - Ucraina, dar și descentralizarea Ucrainei.

Recent, vicecancelarul german Sigmar Gabriel a pledat pentru federalizarea Ucrainei.

"Și dacă Ucraina spune 'mergem în Uniunea Euroasiatică acum', Uniunea Europeană nu va face niciodată un mare caz din asta, dar va insista pe o decizie voluntară", a spus Merkel, citată de EuObserver.

Der Spiegel: NATO ar putea direcționa scutul antirachetă împotriva Rusiei

Ucraina s-a îndepărtat de perspectiva unei aderări la Uniunea Euroasiatică după ce a semnat, în martie, Acordul de Asociere la UE, înțelegere din cauza căreia a început, în iarna anului 2013, mișcarea de protest a Euromaidanului.

"Vreau să găsesc o cale, precum mulți alții, care nu rănește Rusia. Noi (Germania) vrem să avem o relație comercială bună și cu Rusia. Vrem relații rezonabile cu Rusia. Depindem unul de celălalt și există atât de multe alte conflicte în lume asupra cărora ar trebui să lucrăm împreună, deci sper că vom face progrese", a mai spus Merkel.

La Minsk se va desfășura un eveniment ce ține de Uniunea Vamală a lui Putin, la care vor participa Belarusul, Kazakhstanul și Rusia. La întâlnire va merge însă și Petro Poroșenko, alături de trei oficiali europeni: șefa diplomației, baroneasa Catherine Ashton, comisarul pentru comerț, Karel de Gucht, și comisarul pentru Energie Gunther Oettinger.

Este prima oară când înalți oficiali EU participă la întâlniri ale Uniunii Vamale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel