MERKEL și OBAMA, poziție radicală cu privire la convoiul rus din Ucraina

Foto: trunews.com
Foto: trunews.com

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au purtat, vineri, o conversaţie telefonică în care au discutat despre situația din estul Europei. Cei doi au apreciat că Rusia s-a angajat într-o "escaladare periculoasă" în Ucraina, masând o prezenţă militară importantă la graniţă şi trimiţând un convoi umanitar.

Casa Albă a anunţat, printr-un comunicat, că cei doi lideri şi-au exprimat "îngrijorarea" faţă de numărul mare al militarilor ruşi staţionaţi în apropiere de graniţa cu Ucraina, faţă de prezenţa personalului militar rus în Ucraina şi faţă de tirurile ruse de artilerie asupra teritoriului ucrainean.

Aceste elemente indică faptul că Rusia s-a angajat într-o "escaladare periculoasă" în Ucraina, au opinat Obama şi Merkel. Ei au insistat asupra "unei încetări a focului bilaterale, însoţite de închiderea frontierei şi un control efectiv al graniţei" ruso-ucrainene.

Potrivit acestora, este "imperativ" ca vehiculele ruse cu ajutor umanitar la bord să părăsească teritoriul ucrainean. Trimiterea acestui convoi fără autorizarea Kievului constituie o "provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei", mai cred cei doi.

Citește și: "Calul troian" rus de 280 de camioane, în întregime, în Ucraina. Doar 34 sunt verificate. Avertismentul NATO

Obama şi Merkel consideră că Rusia trebuie "să accepte condiţiile care au fost stabilite cu Ucraina şi Crucea Roşie" în materie de asistenţă umanitară pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, Moscova trebuie să contribuie la dezescaladarea tensiunii în regiune, prin îndepărtarea trupelor sale de la graniţa cu Ucraina, dar şi prin retragerea armelor, vehiculelor şi personalului din teritoriul ucrainean, mai cred liderii de la Berlin și Washington.

Rusia trebuie "să înceteze trimiterea de personal rus, echipamente militare şi vehicule blindate spre estul Ucrainei", au mai apreciat cei doi, conform Mediafax.

Potrivit acestora, situaţia "continuă să se deterioreze" după distrugerea, de către o rachetă, a unui aparat aparţinând companiei Malaysia Airlines care survola Ucraina la 17 iulie.

Vezi și: Reacția Rusiei despre atacul convoiului militar de pe teritoriul ucrainean

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel