Meleșcanu - Emiratele Arabe Unite, parteneriat puternic. Comitet de cooperare

Teodor Melescanu, Romania
Teodor Melescanu, Romania

Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, şi omologul său din Emiratele Arabe Unite, Sultan Al Jaber, au semnat, marţi, la Bucureşti, memorandumul de înţelegere privind crearea unui comitet de cooperare între cele două ţări, structură care se va reuni cu regularitate din doi în doi ani. 

"De-a lungul timpului, relaţiile dintre România şi Emiratele Arabe Unite au format un parteneriat puternic şi reciproc avantajos, iar colaborarea dintre statele noastre s-a deschis în cele mai diverse domenii. Emiratele Arabe Unite sunt principalul partener economic al României în zona Golfului şi al treilea din lumea arabă", a declarat Meleşcanu, în cadrul unui forum de afaceri România - Emiratele Arabe Unite. 

Potrivit acestuia, în 2017, comerţul bilateral a atins 366 de milioane de dolari şi importurile româneşti din Emiratele Arabe Unite au crescut cu 39%, la 53 de milioane de dolari. 

"Aceste cifre demonstrează potenţialul deosebit de colaborare pe care îl avem şi necesitatea amplificării eforturilor noastre în vederea consolidării schimburilor comerciale", a continuat ministrul. 

El a arătat că cele două părţi au identificat, pe parcursul discuţiilor de marţi, care sunt sectoarele de interes pentru România: comerţ, infrastructură, energie, industrie, agricultură, educaţie, cultură, inovare şi cercetare. 

"Va trebui să lucrăm împreună pentru a identifica în toate aceste domenii proiecte care sunt de interes pentru ambele părţi. Am semnat astăzi, împreună cu domnul Sultan Al Jaber, memorandumul de înţelegere privind crearea unui comitet de cooperare între Guvernul României şi al Emiratelor Arabe Unite. Această structură se va reuni cu regularitate din doi în doi ani în ţările noastre, iar între timp grupurile de experţi vor lucra la proiectele concrete care vor face obiectul discuţiilor la nivel de comitete", a mai spus Meleşcanu. 

Pentru oaspeţii din Emirate, ministrul de Externe a arătat că oportunităţile de afaceri din România sunt nenumărate, inclusiv datorită unor reglementări adoptate de Guvern, pentru a asigura un climat de afaceri bazat pe dezvoltare, inovare şi consolidarea mediului de afaceri.

Relațiile, la nivel superior 

La rândul său, ministrul emirat de Externe, Sultan Al Jaber, a afirmat, în cadrul conferinţei, că este timpul ca relaţiile dintre cele două ţări să treacă la un nivel superior. 

"Vrem să extindem exporturile către România, vrem să fructificăm mai multe oportunităţi pe care le vedem aici, pentru un interes comun mai mare, în beneficiul ambelor părţi. Oamenii de afaceri români şi cele din Emiratele Arabe Unite ar trebui să exploreze beneficiile de afaceri din cele două ţări", a spus oficialul. 

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a declarat, prezent la eveniment, că există între cele două părţi schimburi comerciale solide. 

"Avem 74 de agenţi economici cu capital din Emiratele Arabe cu capital subscris de 24 de milioane de euro. Sperăm ca pe viitor să avem mai multe rute aeriene, aşteptăm acest lucru. Suntem în continuare deschişi dialogului", a spus Daraban. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel