Medic psihiatru, revoltat de drama multor copii din România

Un renumit medic psihiatru, revoltat de suferința îndurată de copii rămași singuri acasă, în timp ce părinții lor sunt plecați la muncă în străinătate, rupe tăcerea și atrage atenția asupra unei statistici îngrijorătoare: "din ce în ce mai des sunt diagnosticați și internați adolescenți cu depresie, fenomen care în urmă cu 25-30 de ani era ca și inexistent".

"Manifestările clinice ale suferinței acestor copii îmbracă multiple aspecte, plecând de la simptome ale depresiei și ajungând până la manifestări de revoltă impotriva normelor sociale și de comportament. (...) Problema adevarată a acestor copii nu constă insă in modul de exteriorizare ci in profunzimea sentimentelor pe care le au. Mulți dintre ei, chiar dacă la inceput par să inteleagă separarea de un părinte sau de ambii pentru o perioadă de timp, ulterior, fiind lipsiti de căldura parintească, incep să aiba un sentiment de abandon care ulterior se transformă in diverse forme de revoltă." a declarat pentru Stiri Diaspora dr. Ana-Maria Ciubară, Editor la American Journal of Psychiatry and Neuroscience și medic psihiatru la Institutul Socola din Iași.

Medicul ieșean a studiat manifestările copiilor rămași singuri acasă în ultimii 10 ani, iar problemele s-au acutizat.

"Din nefericire, odată cu creșterea migrației forței de munca, cazuistica are tendința să crească exponential. Din ce in ce mai des sunt diagnosticați și internați adolescenți cu depresie, fenomen care in urma cu 25-30 de ani era ca și inexistent. Am studiat această problema incă din anul 2008 in cadrul tezei de doctorat", " a adăugat medicul psihiatru.

Dorul de părinți ucide!

Ana-Maria Ciubară a avut de-a face și cu adolescenți care au vrut să se sinucidă de dorul părinților și "chiar au făcut-o cu o determinare pe care nu o intâlnești nici măcar la adulții cu probleme grave. (...)

Una dintre sechelele cu cel mai mare impact este tentativa reusită sau nu de suicid. Chiar dacă după tratament psihiatric si psihologic adecvat, pacientul se recuperează integral, pot rămâne sechele sociale (cum ar fi un cazier: violenta, trafic de droguri, etc.) intrucât legislația româna nu este suficient de protectivă din acest punct de vedere."

Medicul se așteaptă la o creștere a numărului copiilor care vor necesita ajutor psihologic, după Paște.

Ana-Maria Ciubară consideră că autoritățile ar trebui să se implice mai mult pentru sprijinirea acestor copii: "Cred ca soluția ideală ar fi ca acești copii să fie cât mai mult timp in preajma părintilor. De asemenea, consider că ar trebui inființat în cadrul programelor naționale de sănătate, un program special dedicat acestor copii care necesită un puternic ajutor psihologic și psihiatric pentru a putea trece de trauma separării de părinți."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel