Meda Andrei (ANM): Cod portocaliu de ploi în mai multe județe din țară, precipitații abundente și vijelii

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Meda Andrei, meteorolog ANM, a avut o intervenție la Antena3 CNN, unde a spus cum va fi vremea în acest weekend. 

„Codul portocaliu este valabil până în această seară la ora 22:00 și el vizează întreaga Oltenie, partea de nord vest a Munteniei, de nord, dar și zona de munte a județelor Caraș și Hunedoara. Aici așteptăm cantități mari de apă, în special adunate în intervale scurte de timp, adică aproximativ 40, 50 litri pe metru pătrat și izolat de peste 70 de litri pe metru pătrat.

De asemenea, avem și cod galben care este valabil pentru sudul Crișanei, vestul, sud-vestul Transilvaniei, de asemenea, pentru vestul și nord vestul Munteniei, pentru zona Dobrogei. Aici vor fi averse cu caracter torențial, dar cantitățile înregistrate vor fi mai mici decât cele de la codul portocaliu adică de 20, 30 de litri pe metru pătrat, poate chiar 40 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 50, 60 de litri pe metru pătrat. Deci mai mici puțin decât ar fi în rest.

Important este faptul că în toate aceste zone, atât cele cu galben cât și cele cu portocaliu, vom avea și intensificări de scurtă durată ale vântului, de asemenea nu este exclus ca pe suprafețe mici să cadă și grindină.

Prin urmare, încă o zi cu coduri de instabilitate atmosferică în special pentru partea de vest și de sud. În plus, nu avem cod, dar va fi cod de tip nowcasting pentru că intervalul este foarte scurt și zona destul de localizată pentru vânt. Intensificări ale vântului, în general de 45, 55, 60 km pe oră vor fi prin Moldova și de asemenea în jumătate de est a Munteniei.

În București un vânt care poate să ajungă undeva la 40, 50 km pe oră după-amiaza și seara. Nu deranjează și chiar mai răcorește puțin atmosfera. De altfel, atmosfera va fi astăzi destul de răcorită față de zilele anterioare în mai toate regiunile. În general, maximele termice urmând să fie între 20 și 25, 27 de grade.", a spus Meda Andrei la Antena3 CNN. 

Atenţionări Cod galben de intensificări ale vântului au fost emise de ANM, sâmbătă, pentru zone din judeţele Ialomiţa, Buzău şi Vrancea, valabile până la ora 15:00.

Potrivit meteorologilor, în judeţul Ialomiţa şi în zona joasă a judeţului Buzău, respectiv zona localităţilor: Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu, Berca, Pătârlagele, Verneşti, Vadu Paşii, Pogoanele, Merei, Smeeni, Mărăcineni, Pârscov, Poşta Câlnău, Zărneşti, Valea Râmnicului, Săgeata, Cochirleanca, Tisău, Grebănu, Lopătari, Cislău, Padina, Puieşti, Ziduri, Glodeanu-Siliştea, Costeşti, Topliceni, Glodeanu Sărat, Ruşeţu, Ţinteşti, Calvini, Cernăteşti, Chiojdu, Râmnicelu, Pietroasele, Beceni, Gherăseni, Gălbinaşi, Vintilă Vodă, Breaza, Scorţoasa, Vipereşti, Buda, Podgoria, Săhăteni, Ulmeni, Balta Albă, Stâlpu, Săpoca, Pănătău, Mânzăleşti, Luciu, Bisoca, Brădeanu, Cătina, C.a. Rosetti, Cozieni, Movila Banului, Brăeşti, Ghergheasa, Scutelnici, Amaru, Boldu, Unguriu, Măgura, Mihăileşti, Năeni, Cilibia, Vâlcelele, Largu, Florica, Bălăceanu, Săruleşti, Racoviţeni, Blăjani, Colţi, Robeasca, Bozioru, Odăile, Căneşti, Murgeşti, Valea Salciei, Mărgăriteşti, Chiliile, Pardoşi se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55...60 km/h.

De asemenea, în zona joasă a judeţului Vrancea, respectiv zona localităţilor: Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Panciu, Vulturu, Odobeşti, Vidra, Păuneşti, Gugeşti, Homocea, Suraia, Măicăneşti, Dumitreşti, Vânători, Sihlea, Ţifeşti, Tătăranu, Boloteşti, Coteşti, Rugineşti, Garoafa, Slobozia Bradului, Vizantea-Livezi, Jariştea, Moviliţa, Străoane, Ciorăşti, Câmpuri, Dumbrăveni, Nereju, Pufeşti, Mera, Tulnici, Milcovul, Răcoasa, Gologanu, Vârteşcoiu, Fitioneşti, Popeşti, Vrâncioaia, Soveja, Goleşti, Gura Caliţei, Poiana Cristei, Ploscuţeni, Tâmboeşti, Cârligele, Câmpineanca, Reghiu, Urecheşti, Răstoaca, Nistoreşti, Chiojdeni, Tănăsoaia, Paltin, Slobozia Ciorăşti, Bilieşti, Pauleşti, Vintileasca, Andreiaşu de Jos, Negrileşti, Băleşti, Corbiţa, Broşteni, Năruja, Bordeşti, Bogheşti, Jitia, Valea Sării, Năneşti, Bârseşti, Spulber, Obrejiţa se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55...60 km/h, precizează ANM. 

De asemenea, există o avertizare Cod portocaliu în judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova.

Potrivit meteorologilor, în intervalul orar 12:00 - 22:00, pentru judeţele Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Olt şi în zona de munte a judeţelor Caraş - Severin, Hunedoara, Dâmboviţa şi Prahova, vor fi averse torenţiale.  Local cantităţile de apă vor fi de 40...50 l/mp şi izolat de peste 70...80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 - 3 ore).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel