Măsuri radicale după ancheta DGASPC Dolj în cazurile de sinucidere a tinerilor

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a dispus, la finalizarea anchetelor interne efectuate după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei, s-au sinucis în luna decembrie 2015, cercetarea disciplinară şi suspendarea din activitate a unui instructor de educaţie şi a şefei Complexului de servicii de tip rezidenţial.

Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că măsurile împotriva celor doi angajaţi ai instituţiei au fost luate până la finalizarea anchetei în acest caz demarate de organele de cercetare penală, precum şi de alte instituţii abilitate, cum ar fi Avocatul poporului, Colegiul psihologilor din România, Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Senatului României.

'La finalizarea anchetei interne s-a dispus cercetarea disciplinară a două persoane, este vorba de instructorul de educaţie care s-a ocupat de cazul copilului care s-a sinucis în data de 2 decembrie şi cercetarea disciplinară a şefei Complexului de servicii care au în subordine toate casele de tip familial din cartierul 1 Mai. Aceste cercetări disciplinare au fost demarate cu suspendarea celor două persoane din activitate, însă au fost încetinite de faptul că şefa centrului şi-a angajat un avocat pentru apărarea sa pe perioada cercetării, iar instructorul de educaţie a apelat la suportul sindicatului şi atât sindicatul cât şi avocatul au depus cereri de amânare a audierii, audierea finală urmând să aibă loc pe data de 12 ianuarie', a spus Stancu, citat de Agerpres.

Citește și: Celulă de criză şi anchetă la centrul de plasament unde doi tineri s-au sinucis

Directorul DGASPC Dolj a declarat că la finalizarea anchetei au fost constatate anumite atitudini neadecvate în relaţia cu copiii cum ar fi certuri, discuţii pe un ton mai ridicat, deficienţe în activitatea administrativă, motiv pentru care au fost demarate cele două cercetări disciplinare şi s-a dispus suspendarea din funcţie pentru cele două persoane.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Corpului de control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) au precizat în raportul întocmit la finalul cercetării efectuate în acest caz că toţi angajaţii care nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu să fie cercetaţi administraţi şi, după caz, să fie sesizate organele de cercetare penală. ANPDCA a recomandat, de asemenea, să fie verificaţi şi psihologii care au gestionat cele două cazuri în ceea ce priveşte respectarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi al Codului de procedură disciplinară.

Întrebat dacă a intenţionat să îşi dea demisia din funcţie după acest caz, Stancu a afirmat că din punctul lui de vedere 'nu există persoane de neînlocuit', iar la nivelul instituţiei este vorba de o situaţie de o gravitate specială, cum ar fi sinuciderea a doi copii şi 'alte situaţii grave'.

'Sunt efectuate verificări de către Parchet, de către Corpul de control al Ministerului Muncii, de alte instituţii şi era normal ca aceste verificări să se facă şi cu demisia mea pe masă. A existat şi există această disponibilitate a mea atâta timp cât se consideră că aceasta este soluţia care rezolvă problemele şi tensiunea care s-a creat în rândul copiilor şi tinerilor din sistemul de protecţie de la Dolj', a spus Stancu.

Directorul DGASPC Dolj a precizat că, potrivit specialiştilor, starea de vulnerabilitate din rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi în Dolj este de minim de trei luni după cele două evenimente tragice din luna decembrie.

O fată de 13 ani, care locuia în Casa de tip familial 'Amicii', a fost găsită spânzurată în data de 2 decembrie. Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecţie specială în cadrul Casei de tip familial 'Voinţa', s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcţie, din zona Fortuna, în cartierul Craioviţa Nouă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel