Maroc: Peste 98 la sută dintre alegători au votat la referendum în favoarea proiectului de revizuire a constituţiei

Marrakech, Maroc /// foto: Adrian Sava
Marrakech, Maroc /// foto: Adrian Sava

Marocanii au votat vineri cu o majoritate zdrobitoare, la referendum, proiectul de revizuire constituţională, potrivit rezultatelor aproape definitive, anunţate în noaptea de vineri spre sâmbătă de Ministerul de Interne.

[caption id="attachment_79584" align="alignleft" width="300" caption="Marrakech, Maroc /// foto: Adrian Sava"][/caption] Peste 98 la sută dintre alegători au votat în favoarea proiectului în 94 la sută din secţiile de votare, a declarat ministrul de Interne marocan, Taib Cherkaoui. Acesta din urmă a declarat, de asemenea, că rata de participare a atins 72,65 la sută în 94 la sută din birourule de vot unde s-a încheiat numărătoarea buletinelor, transmite Mediafax.

Acest referendum, primul din timpul domniei regelui Mohammed VI, care a preluat puterea în 1999, consolidează competenţele premierului şi Parlamentului, păstrând proeminenţa politică şi religioasă a monarhului.

Rezultatul pozitiv al scrutinului este considerat de observatori ca deja "obţinut".

Deschis pentru peste 13 milioane de marocani, scrutinul s-a desfăşurat până seara în 40.000 de birouri de vot înfiinţate, inclusiv în Sahara occidentală.

Cherkaoui a considerat că "referendumul s-a desfăşurat într-un climat calm, care a demonstrat gradul de interacţiune între popor şi conţinutul proiectului de Constituţie".

"Tinerii cu vârste sub 35 de ani reprezintă 30 la sută din votanţi", a adăugat el.

Mişcarea tinerilor contestatari din 20 februarie, care revendică 62.000 de membri şi care a cerut boicotarea referendumului, a contestat acest rezultat.

"Este un referendum ilegal, deoarece a fost marcat de încălcări masive ale principiului democratic. Autorităţile au profitat de condiţiile sociale ale oamenilor şi i-au obligat să meargă să voteze în favoarea proiectului", a declarat Najib Chaouki, un membru al Mişcării 20 februarie.

"Mişcarea va manifesta paşnic, duminică, pentru a protesta faţă de acest rezultat ridicol", a adăugat el.

"Am venit spontan, fără nicio constrângere, pentru a vota în favoarea proiectului la apelul regelui", a declarat mândru Halima Zaidi, care a mers vineri la vot în Sidi Moumen, un fief islamist din Casablanca.

Din acest cartier sărac al oraşului provin atacatorii care au comis la 16 mai 2003 un atentat ce a provocat moartea a 47 de persoane.

"Prefer să nu spun dacă am votat pentru sau împotriva acestei Constituţii", a explicat o femeie purtând văl la ieşirea dintr-un alt birou de vot din cartier. "Am votat conform conştiinţei mele. Important este că am votat", a declarat ea.

Votul a fost supravegheat de 136 de observatori marocani aparţinând societăţii civile şi plasaţi sub supervizarea Consiliului naţional pentru drepturile omului, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Ministerului comunicaţiilor.

Proiectul de constituţie vizează să "consolideze pilonii unei monarhii constituţionale, democratice, parlamentare şi sociale", a declarat Mohammed VI într-un discurs adresat naţiunii la 17 iunie.

Premierul, provenit din partidul învingător la alegeri, va putea să dizolve Camera Reprezentanţilor, competenţă care îi aparţinea exclusiv regelui înaintea proiectului de reformă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel