Marian Oprişan afirmă că votul uninominal îi responsabilizează pe preşedinţii consiliilor judeţene

Eduard Pascu / 03 iun 2019 / 17:54 Salveaza PDF Comentarii
Marian Oprisan
Descriere foto: Marian Oprisan

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, afirmă că "votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic poate fi responsabilizat în faţa celor care îl aleg".

"Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene se întorc la cetăţeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic - fie el primar, preşedinte de consiliu judeţean sau preşedinte al României - poate fi responsabilizat în faţa celor care îl aleg. În acest moment, un preşedinte de consiliu judeţean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii judeţeni. Acest mod de a alege un preşedinte de consiliu judeţean nu reprezintă, de fiecare dată, voinţa cetăţenilor dintr-un judeţ. Afirm acest lucru pentru că au fost cazuri când votul consilierilor judeţeni a fost dat ca urmare a unei înţelegeri netransparente. Prin votul uninominal, astfel de practici sunt eliminate", a declarat Marian Oprişan.

Potrivit preşedintelui CJ Vrancea, prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă, Guvernul României dă curs unei solicitări a preşedinţilor consiliilor judeţene care au cerut "alegerea preşedintelui consiliului judeţean prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat", ca urmare a unei decizie luate la finele lunii mai, cu majoritate de voturi, în cadrul Adunării Generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR). 

Marian Oprişan, care îndeplineşte funcţia de preşedinte al UNCJR, a fost mandatat să facă demersurile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârii şi a mulţumit Guvernului României pentru că "susţine cu adevărat reforma în administraţia locală şi a fost de acord cu cererea preşedinţilor consiliilor judeţene de a fi reintrodus votul uninominal". 

Vezi și: Oprișan: Alegerile le-a pierdut PSDragnea. De azi, alt PSD


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27