Marea Britanie vrea să înarmeze Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea Rusiei (The Telegraph)

Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels
Fotografie creată de Specna Arms, de la Pexels

Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, scrie The Telegraph, citând-o pe Liz Truss, ministrul de externe, relatează sâmbătă Reuters. 

Ea a declarat ziarului că preşedintele rus Vladimir Putin este hotărât să creeze o 'Rusie mai mare', chiar dacă în invazia Ucrainei nu a reuşit să obţină un succes rapid.

Rusia numeşte invazia pe care a lansat-o la 24 februarie drept 'operaţiune militară specială' vizând să dezarmeze Ucraina şi să o scape de naţionaliştii radicali anti-ruşi. Ucraina şi aliaţii săi resping acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru război, aminteşte Reuters.

'Aş vrea să văd Moldova echipată conform standardelor NATO'

Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina la sud-vest, nu este membru al alianţei NATO. Truss a declarat că au loc discuţii pentru a se asigura că apărarea Republicii Moldova ar putea descuraja orice viitor atac. 'Aş vrea să văd Moldova echipată conform standardelor NATO. Această discuţie o avem cu aliaţii noştri', a declarat ea pentru The Telegraph.

'Putin a fost absolut clar cu privire la ambiţiile sale de a crea o Rusie mai mare'

'Putin a fost absolut clar cu privire la ambiţiile sale de a crea o Rusie mai mare. Şi pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, aceasta nu înseamnă că a abandonat acele ambiţii', a spus ea.

Dacă planurile lui Truss sunt adoptate, membri ai NATO ar asigura armament modern Republicii Moldova, înlocuind echipamentul ei din epoca sovietică, şi vor instrui soldaţii cum să-l folosească.

Citește și - SUA şi alte ţări părăsesc reuniunea APEC de la Bangkok ca protest contra invaziei Rusiei în Ucraina

Reprezentanţi ai Statelor Unite şi altor câteva ţări au părăsit reuniunea miniştrilor comerţului Asia-Pacific la deschiderea ei sâmbătă la Bangkok, pentru a protesta împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, au anunţat mai mulţi oficiali, citaţi de Reuters. 

Reprezentanţi ai Canadei, Noii Zeelande, Japoniei şi Australiei s-a alăturat americanilor părăsind reuniunea Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), au declarat doi oficiali thailandezi şi doi diplomaţi străini.

Acesta a avut loc în timp ce reprezentantul Rusiei luase cuvântul la deschiderea reuniunii de două zile a grupului de 21 de economii. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel