Manuscris irakian antic, salvat din mânile jihadiştilor, înmânat Papei Francisc

Manuscris irakian antic, salvat din mânile jihadiştilor, înmânat Papei Francisc
Manuscris irakian antic, salvat din mânile jihadiştilor, înmânat Papei Francisc

O carte sacră, salvată din mânile jihadiştilor, și care a fost restaurată, a fost prezentată Papei Francisc. 

Un manuscris antic în limba aramaică - salvat din mâinile jihadiştilor în oraşul Qaraqosh, cel mai mare oraş creştin din Irak - a fost prezentat miercuri Papei Francisc după o lungă restaurare în Italia, relatează AFP, scrie Agerpres. 

Cartea sacră din secolele XIV-XV, "Sidra", care se afla într-o stare foarte proastă de conservare, a beneficiat de zece luni de restaurare şi va fi în curând returnată autorităţilor din oraşul Qaraqosh, una dintre opririle Papei Francisc în călătoria sa în Irak programată pentru perioada 5-8 martie.

Câmpia Ninive a fost ocupată de jihadiştii grupului Stat Islamic între 2014 şi 2017. Comunitatea creştină din această regiune din nordul Irakului nu a revenit niciodată în număr mare, deoarece tensiunile dintre grupurile armate rămân ridicate, iar infrastructura publică este încă în mare parte distrusă.

Ce conține manuscrisul 



Manuscrisul, salvat de la distrugere de către preoţii locali, conţine rugăciuni liturgice pentru sărbătorile Paştelui şi a fost una dintre cele mai vechi cărţi din Biserica Sf. Maria Imaculată din Qaraqosh.

Preşedintele unei federaţii de organizaţii creştine pentru cooperare internaţională şi voluntariat a predat miercuri cartea Papei Francisc, "pentru ca el să o poată returna acasă, în Biserica sa pe acest pământ martirizat, ca semn al păcii şi al fraternităţii".

Documentul a fost examinat mai întâi de un laborator specializat, însă a fost prezentat şi experţilor în limba şi liturghia siriacă, deoarece cernelurile scripturilor erau foarte deteriorate, necesitând comparaţii cu alte volume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel