Manipulare în turul I. Pe baza unui exit-poll inexistent, un candidat crește spectaculos

Surpriza din turul I pare a fi, în seara zilei de 2 noiembrie, candidatul anti-sistem Monica Macovei. Potrivit presei, sondajele tip exit-poll îi dau scoruri de două ori mai mari decât cele vehiculate în perioada campaniei electorale.

Încă de vineri seara, jurnaliștii au aflat, pe surse, că Macovei se află în creștere, pe final de campanie electorală. Prima prognoză cu ”Macovei  pe locul trei” a venit în dimineața zilei de vot, de la o televiziune care susține Opoziția.

Ulterior, rezultate de la sondaje tip exit-poll au fost distribuite presei, pe surse, de membri PNL sau PDL, dar au fost livrate și sondaje PSD. În sondajele PSD, Ponta și Tăriceanu stăteau mai bine, dar Macovei era tot la un scor ridicat, de 7 procente, ceea ce dădea credibilitate sondajelor ACL care o plasau pe locul trei.

Vezi și: UPDATE: EXIT-POLL de la prezidențiale! Ce scoruri au Ponta și Iohannis. Surpriză imensă pe locul 3

Bomba vine abia spre seară, când Alina Gorghiu, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Klaus Iohannis confirmă că nici PNL, nici ACL nu au comandat vreun sondaj, nici exit-poll, nici de alt fel.

Mai mulți sociologi cu care a discutat DCNews susțin la rândul lor că în piață doar două firme fac sondaje exit poll, iar acelea au contract cu televiziuni, nu cu partide.

De ce ar fi încercat cineva să crească un candidat în sondaje, când doar peste câteva ore se va afla rezultatul?

Tehnica este cea a profeției auto-împlinite. Dacă pare că un outsider are șanse, electoratul  potențial se mobilizează, este scos din casă și atunci candidatul chiar reușește un scor mai bun.

Citește și: EXCLUSIV! Rezultatele alegerilor prezidențiale, după votul tău

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel