Mandat de arestare pentru un fost prim-ministru

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Un tribunal macedonean a emis luni un mandat de arestare pe numele fostului prim-ministru Nikola Gruevski, care nu s-a prezentat pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea pentru abuz de putere, a anunţat ministerul de Interne de la Skopje. 

Fost şef al formaţiunii VMRO-DPMNE (dreapta), Nikola Gruevski, 48 de ani, a condus guvernul macedonean între 2006 şi 2016. El a fost condamnat, la recurs, în octombrie, pentru că a primit pentru uz personal o maşină Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătită din bani publici, relatează AFP. Arestarea sa a fost cerută de un tribunal din Skopje după expirarea unui termen dat omului politic, în prezent deputat, pentru a se prezenta la închisoare după ce a epuizat toate căile de recurs. 

"Ministerul a primit ordinul tribunalului principal din Skopje de a-l aresta pe Gruevski", a declarat Toni Angelovsvki, purtător de cuvânt al ministerului de Interne. "Nu există pentru moment mandat internaţional de arestare. Dacă nu reuşim să-l găsim în ţară în cursul următoarelor 24 de ore, atunci îl vom căuta la scară internaţională", a explicat el. Fostul premier este doar la începutul problemelor sale judiciare, deoarece este urmărit în alte cinci dosare privind fapte de corupţie, abuz de putere, fraudă electorală, dar şi ascultare ilegală a adversarilor sau a reprezentanţilor societăţii civile. Tabăra sa a fost înlăturată de la putere în primăvara anului 2017 de o coaliţie condusă de Zoran Zaev şi susţinută de partidele minorităţii albaneze. 

Nikola Gruevski a denunţat o "persecuţie politică"

În timpul în care s-a aflat la putere, Gruevski a fost adeptul liniei intransigente a Macedoniei în conflictul său cu Grecia cu privire la schimbarea denumirii republicii. Parlamentul macedonean a început în octombrie un proces în vederea schimbării numelui ţării în "Republica Macedonia de Nord", un prim pas pentru a pune capăt acestui diferend vechi de 25 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel