Urmărește emisiunea live


Maia Sandu solicită țărilor UE să-și deschidă piețele de desfacere pentru producătorii moldoveni

Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Într-o conferință de presă comună alături de președintele polonez Andrzej Duda, Maia Sandu a solicitat țărilor UE o deschidere a piețelor de desfacere pentru producătorii moldoveni.

Președintele Maia Sandu a solicitat țărilor Uniunii Europene să-și deschidă piețele de desfacere pentru producătorii moldoveni, afectați de războiul din Ucraina. Mesajul a fost transmis omologului din Polonia, Andrzej Duda, aflat într-o vizită oficială în țara noastră.

"Republica Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina. Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte. Antreprenorii care și-au pierdut veniturile din cauza închiderii accesului pe aceste piețe, sunt nevoiți să se adapteze rapid la noua realitate. În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene. Deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului va fi apreciată ca un gest de sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni", a declarat Maia Sandu.

 La rândul lui, președintele polonez a dat asigurări că va discuta acest subiect cu liderii europeni.

'Voi vorbi personal cu liderii UE pentru ca piețele Uniunii Europene să fie deschise pentru Moldova. Polonia va face tot posibilul ca să ajute Moldova", a declarat oficialul.

Cei doi șefi de stat au vorbit și despre criza refugiaților. Sandu a menționat că Moldova și Polonia găzduiesc un număr la fel de mare de refugiați, raportat la populație. În context, Andrzej Duda a declarat că țara sa va acorda autorităților de la Chișinău un credit de 20 de milioane de euro pentru a face față crizei refugiaților, scrie Publika.

Antony Blinken a sugerat, la Chișinău, că Transnistria ar trebui să primească un statut special

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Republica Moldova, după o vizită în Polonia, în contextul în care au apărut informații că Moscova ar putea să aplice, cu ajutorul separatiștilor din Transnistria, un scenariu similar celui din Donbas, care a precedat invadarea Ucrainei.

Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.

Printre altele, Antony Blinken a spus că:

„Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție.Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel