Antony Blinken a sugerat, la Chișinău, că Transnistria ar trebui să primească un statut special

Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Secretarul de stat al SUA, aflat într-o vizită la Chișinău, s-a poziționat în găsirea unei soluții la problema transnistreană și a sugerat că republica separatistă ar trebui să primească un statut special.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Republica Moldova, după o vizită în Polonia, în contextul în care au apărut informații că Moscova ar putea să aplice, cu ajutorul separatiștilor din Transnistria, un scenariu similar celui din Donbas, care a precedat invadarea Ucrainei.

Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.

Printre altele, Antony Blinken a spus că:

„Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție.Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru.

Evident că vom continua să îi ajutăm pe cei care au fugit din calea războiului. Este, însă, o sarcină dificilă, motiv pentru care am și cerut asistență internațională. Încercăm să edificăm un mecanism pentru a-i ajuta să plece mai departe pe cei care vor să ajungă în alte țări europene“, a spus secretarul de stat al SUA, conform Antena 3.

Laude la adresa conducătorilor Republicii Moldova

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a lăudat duminică pe conducătorii Republicii Moldova pentru că au primit refugiaţi din Ucraina, relatează Agerpres, citând Reuters, care aminteşte că înaltul diplomat american se află în vizită în Republica Moldova, în cadrul unui turneu mai amplu în estul Europei, după invazia rusă în Ucraina.

Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că R.Moldova a oferit "o poveste puternică şi pozitivă" a unei democraţii emergente "într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte".

Peste 230.000 de oameni au traversat graniţa dintre Ucraina şi Republica Moldova, după declanşarea invaziei, la 24 februarie, iar 120.000 dintre ei au rămas în această ţară, a anunţat premierul moldovean Natalia Gavriliţa, la întâlnirea cu Blinken din capitala Chişinău.

"Pentru o ţară mică precum Moldova, este un număr foarte mare", iar R.Moldova va avea nevoie de asistenţă pentru a face faţă afluxului, a adăugat ea. Blinken a asigurat-o pe Graviliţa că ţara sa poate "conta pe sprijinul nostru deplin".

Blinken urma să se întâlnească şi cu preşedinta Moldovei, Maia Sandu, fost economist la Banca Mondială, ajunsă la putere în 2019 şi care a promis legături mai strânse cu Occidentul (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel