Magna Carta, furată dintr-o catedrală din Anglia

Magna Carta, furată dintr-o catedrală din Anglia
Magna Carta, furată dintr-o catedrală din Anglia

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost arestat după ce a reușit să scoată din catedrală, pentru puțin timp, copia originală a celebrei Magna Carta din 1215.

Magna Carta se află în catedrala din Sulisbury, un oraş din sudul Angliei. Sistemul de alarmă s-a activat atunci când a avut loc tentativa de furt, joi seară. Suspectul a spart vitrina din sticlă în care este expus acel preţios document medieval, a anunţat vineri Poliţia britanică, relatează Reuters.

'Un bărbat care se potriveşte cu descrierea furnizată de martori a fost arestat sub suspiciunea de tentativă de furt, posesie de armă improvizată şi producerea unor pagube materiale', a transmis într-o declaraţie publică Poliţia din comitatul Wiltshire. Pergamentul vizat, ce reprezintă una dintre cele patru copii originale ale Magna Carta care au supravieţuit până în zilele noastre, nu a fost avariat în urma acestui incident, au precizat poliţiştii britanici.

Magna Carta, cartă a drepturilor cetăţeneşti

Magna Carta, unul dintre cele mai importante manuscrise din istoria Angliei, este o cartă a drepturilor cetăţeneşti, care a limitat puterea absolută a regilor medievali. Printre altele, documentul din 1215 garanta dreptul la un proces echitabil. Garantând o serie de drepturi pentru toţi cetăţenii, Magna Carta s-a afirmat de-a lungul timpului şi ca un element de bază al sistemului parlamentar britanic. Regele Ioan al Angliei a fost de acord să îşi pună sigiliul pe acest document istoric în iunie 1215 la Runnymede, o localitate aflată în apropiere de Windsor, la vest de Londra, pentru a pune capăt unei rebeliuni a nobililor englezi.

Alte două copii originale ale Magna Carta sunt expuse la British Library din Londra, iar ce-a de-a patra copie originală este găzduită de catedrala din Lincoln. Toate cele patru copii originale ale acestui document istoric au fost expuse pentru o zi la British Library, pe 3 februarie 2015, pentru a celebra a 800-a aniversare a Magna Carta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel