Magistrații se perfecționează pentru confiscări

Judge
Judge

Magistraţii şi investigatorii români vor fi perfecţionaţi în materia confiscării produsului infracţiunii, în cadrul unui proiect de colaborare cu StAR, iniţiativă finanţată de Banca Mondială şi UNODC, informează un comunicat de presă transmis redacției.

”Secretarul de stat al Ministerului Justiţiei(M.J.) Alina Bica şi Cornel Călinescu, şeful Biroului pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene (U.E.) – care funcţionează în cadrul MJ, s-au întâlnit astăzi, la sediul ministerului, cu o echipă de experţi ai Stolen Asset Recovery Initiative (StAR) - iniţiativă comună a Băncii Mondiale şi UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime).

Experţii StAR au dat curs invitaţiei lansate de Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din Statele Membre ale U.E. Principalul obiectiv al vizitei îl constituie identificarea nevoilor de formare profesională pentru reprezentanţii sistemului judiciar român în vederea acomodării cu cele mai noi tehnici şi metode investigative în privinţa deprivării infractorilor de produsele infracţiunii.

Vizita de lucru a experţilor StAR durează trei zile. În perioada 14 – 16 februarie a.c., sunt preconizate întâlniri de lucru cu reprezentanţi ai conducerilor Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Naţional al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA, DIICOT, Inspectoratului General al Poliţiei Române, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Proiectul de cooperare cu StAR va fi alcătuit din seminarii de formare profesională pentru magistraţii şi investigatorii români şi va fi implementat de către Birou, desemnat oficiu naţional de recuperare a creanţelor, în cooperare cu Institutul Naţional al Magistraturii.

Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene - a fost înfiinţat prin adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 935/2010 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei. Biroul din cadrul Ministerul Justiţiei are atribuţii de oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi reprezintă punctul focal de cooperare cu oficiile similare din Uniunea Europeană.

Constituirea acestui Birou reprezintă o obligaţie asumată de România în calitate de membru al Uniunii Europene şi prevăzută în Decizia 2007/845/JAI a Consiliului din 6 decembrie 2007 privind cooperarea dintre oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre în domeniul urmăririi şi identificării produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni sau a altor bunuri având legătură cu infracţiunile.

Structură multidisciplinară care combină expertiza şi domeniile din mai multe sectoare, Biroul acţionează pe trei paliere: cel de bază, adică schimbul de date şi informaţii, cel de diseminare a bunelor practici, şi cel de dezvoltare a politicilor publice.

Devenit operaţional din luna mai a anului trecut, Biroul a reuşit pe parcursul anului 2011 să atragă finanţare externă în sumă de aproape 1 milion de euro pentru proiecte destinate poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor. Totodată, Biroul a reuşit să se încadreze în termenele foarte scurte de răspuns la solicitările primite din partea structurilor similare din U.E. (de la 8 ore până la maxim 14 zile). De la primirea acestor cereri, Biroul fie accesează direct o bază de date la care are acces, fie solicită autorităţilor publice competente informaţii suplimentare sau analize. Anul trecut Biroul a primit şi procesat 57 de cereri de la structuri similare din 19 ţări, vizând 231 de persoane şi 77 de companii. Totodată Biroul a formulat cereri către 17 ţări, vizând 145 de persoane şi 59 de companii.

The Stolen Asset Recovery Initiative (StAR)[1] – un parteneriat între Banca Mondială şi Biroul Naţiunilor Unite privind Drogurile şi Criminalitatea (UNODC), care îşi propune să dezvolte iniţiativele internaţionale de localizare a câştigului infracţional, în special cel provenit din fapte de corupţie, şi să pună capăt „paradisurilor fiscale” în care se regăsesc aceste fonduri.

Înfiinţată în 2007 cu finanţare de la Banca Mondială şi UNODC, StAR beneficiază şi de contribuţii din partea Australiei, Franţei, Luxemburg, Norvegiei, Elveţiei, Suediei.

StAR cooperează cu multe jurisdicţii şi centre financiare pentru a preveni spălarea şi recuperarea produsului infracţional, de la înfiinţare Iniţiativa furnizând asistenţă în activitatea de formare profesională pentru aproximativ 500 de persoane din 40 de ţări.

Activitatea StAR este dezvoltată pe patru piloni:

1. Dezvoltare – StAR sprijină statele în dezvoltarea unor instrumente legale şi instituţionale pentru recuperarea profitului din corupţie, prin dezvoltarea capacităţilor de instrumentare, de asemenea facilitează cooperarea internaţională în această materie.

2. Parteneriate – StAR propune o mai strânsă colaborare între guverne, instituţii, agenţii donatoare, instituţii financiare şi societate civilă, pentru o eficientizare a prevenirii, identificării şi recuperării produsului infracţional.

3. Inovare – StAR generează noi metode legale şi tehnice, prin promovarea celor mai bune practici.

4. Standarde internaţionale – StAR militează pentru o implementare efectivă a capitolului 5 din Convenţia ONU împotriva Corupţiei – UNCAC şi a altor standarde internaţionale destinate recuperării creanţelor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel