MAE, replică în Financial Times: România se îndreaptă spre aderarea la Schengen

dranga
dranga

Purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga, a transmis un drept la replică publicației britanice Financial Times la un articol publicat cu câteva zile în urmă în care se arăta că mai multe state membre s-ar opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

”În timpul vizitei pe care premierul României, Victor Ponta, a efectuat-o la Bruxelles, la 17 septembrie, Belgia și-a exprimat sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen. Poziția Olandei este deja cunoscută, oficialii de la Haga declarând că vor aștepta raportul privind România al Comisiei Europene din decembrie înainte de a lua o decizie. O poziție similară a fost exprimată și de Germania. Cu toate acestea, contacte diplomatice recente au confirmat că mare parte a statelor membre continuă să sprijine ferm aderarea României la spațiul Schengen, considerând că este o evoluție firească și bine-meritată”, se arată în scrisoarea transmisă publicației britanice, semnată de purtătorul de cuvânt al MAE român.

Ovidiu Dranga mai spune că ”România va continua să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a-și atinge scopul legitim de a adera la spațiul Schengen, pe baza formulei de compromis franco-germane de intrare în 2 etape”, precizând că ”Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu alte instituții relevante, va continua dialogul cu partenerii europeni pentru a prezenta argumentele care atestă îndeplinirea tuturor condițiilor din cadrul acquis-ului Schengen, în vederea obținerii unei decizii favorabile în acest sens”.

Scrisoarea semantă de către purtătorul de cuvânt al MAE survine după ce în data de 19 septembrie, Financial Times a publicat un articol în care nota că ”speranţele României de a adera la spaţiul Schengen au fost zădărnicite” după ce mai multe state membre au declarat că statutul de membru al spaţiului ar fi prematur în contextul în care ţara est-europeană rămâne în stare de tulburare politică. Publicația britanică nota că ”dispută politică virulentă”, în cadrul căreia premierul Victor Ponta a restrâns independenţa Curţii Constituţionale, ca parte a eforturilor sale de a-l marginaliza pe preşedintele Traian Băsescu, a determinat mai multe ţări din UE să-şi reconsidere poziţia privind aderarea României la Schengen, motiv pentru care Consiliul JAI (unde urma să se discute acest subiect) din 20 septembrie a fost anulat.

”Reuniunea a trebuit să fie anulată pentru a evita ceea ce ar fi fost o situaţie stânjenitoare pentru toate părţile implicate”, cita Financial Times un diplomat UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel