Macron, pe primul loc în scrutinul prezidenţial. Chirieac: Marine Le Pen a fost glonţul care a şuierat pe la urechea Europei

Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron

Emmanuel Macron se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Franţa. Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o scurtă analiză a situației din acest moment.

Marine Le Pen a declarat că nu este aceasta ultima bătălie și că urmează alegerile parlamentare.

"Un exerciţiu de PR foarte bine făcut din partea doamnei Marine Le Pen care transformă înfrângerea netă - 43% la 57% - aproape într-o victorie şi lansează din nou alegerile legislative spunând că Macron nu trebuie să primească toată puterea. Doamna Marine Le Pen a fost glonţul care a şuierat pe la urechea Europei, în această situaţie, fiindcă UE nu rezista la câte presiuni s-au pus asupra ei, după pandemie - cu războiul din Ucraina, cu criza economică cumplită prin care vom trece, cu un preşedinte al Franţei care dorea să scoată țara, partea motorului european, partea esenţială, din UE şi din NATO. UE nu ştiu dacă ar mai fi existat.

"Era esenţial ca domnul Macron să câştige alegerile"

Pentru noi, pentru europeni, era esenţial ca domnul Macron să câştige alegerile. Şi, fie vorba între noi, nu au existat emoţii că domnul Macron nu va câştiga alegerile. În primul tur, a avut vreo 6-7 puncte diferenţă şi era evident că se împart lucrurile - cum a fost la noi, în 2000, Iliescu cu Vadim. De altfel, şi votul este, sigur, important şi net în favoarea lui Macron. UE avea mari probleme cu doamna Marine Le Pen la Palatul Elysee.

Nu este cazul, o să vedem în alegerile legislative. Probabil că partidul domnului Macron nu va face un scor net, probabil că va trebui să intre în alianţă. Va fi destul de complicat fiindcă nici domnul Macron nu a luat un scor foarte mare - cred că a avut 29% - 28% în primul tur, și partidul domniei sale s-a erodat, mai ales că au fost multe probleme în Franţa, cum au fost peste tot. Apoi, domnul Macron s-a rutinat mult în politica europeană, a avut acele negocieri cu Vladimir Putin. Este adevărat că nu i-au făcut bine în campanie, dar nu este mai puţin adevărat că a păstrat un culoar de dialog cu omul de la Kremlin care şi-a pierdut raţiunea - lucru foarte important fiindcă l-a mai îndepărtat de butonul nuclear, la vremea respectivă.

"Sunt multe lucruri pozitive, nu doar pentru Franţa"

Domnul Macron are un corp expediţionar NATO pe care îl conduce ţara sa pe teritoriul României - îşi asumă responsabilitatea, alături de SUA, în a oferi securitate pentru ţara noastră. Sunt multe lucruri pozitive, nu doar pentru Franţa - că spunea corect Tudor Curtifan că în Franța s-a apelat la predictibilitate şi s-a votat predictibilitatea. Şi Franţa, şi UE şi România au această şansă prin faptul că Franţa are un lider deja cu multă experienţă, pro-european, chiar favorabil României şi nu vom avea smucituri, nu vom avea diverse  scandaluri, probleme, la Bruxelles, în acest moment, cu Macron preşedinte la Paris", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Vezi și:  Macron, pe primul loc în scrutinul prezidenţial. Tudor Curtifan: S-a votat predictibilitatea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel