EXCLUSIV  Macron, Nicușorul Franței? Laura Chiriac răspunde la întrebare

Emmanuel Macron, președintele ales al Franței, a fost comparat de unii cu Nicușor Dan. Macron a fondat, în aprilie 2016, mișcarea En Marche!, de centru, ajungând în finala prezidențială după un an. Laura Chiriac, jurnalistă specializată în politica din Hexagon, a analizat alegerile prezidențiale din 2017 pornind de la asemănarea făcută în unele medii românești între Nicușor Dan și Emmanuel Macron.

”Spre deosebire de Nicușor Dan, Macron a făcut politică la nivel înalt, a spus Laura Chiriac pentru DCNews. E un om al sistemului politic francez, nu poate fi perceput drept anti-sistem decât de naivi sau de cei care vor să se mintă singuri. Este improprie asemănarea cu Nicușor Dan. Mai degrabă Macron ar fi asemănat cu Sorin Oprescu: a fost socialist, a avut funcții importante oferite de socialiști, apoi a candidat cu succes după ce a părăsit partidul. Trecutul său e asociat cu fiscul, apoi a trecut de celalaltă parte, a fost bancher, revenidn în politică și administrație. Am putea spune că e un traseist, nu un om anti-sistem. 

Acum 5 ani, când am reflectat alegerile din Franța pentru RTv, se spunea că țara trece printr-o criză fără precedent. Astăzi, criza e și mai și, fiecare an a fost mai rău ca altul. Totuși, francezii nu se lasă amăgiți. Votul arată o doză mare de realism, arată un popor cu exercițiu democratic, care caută soluții, nu promisiuni. De aceea, Marine Le Pen, care doar critică, nu a reușit. Dar, se cuvine arătat că Macron are mari probleme, merge pe o ghiață subțire. Absenteismul, la cel mai înalt nivel din 1969, arată că majoritatea francezilor nu a fost convinsă de Macron. Acesta nu are prieteni în politică, chiar dacă toți s-au coalizat pentru a învinge extrema dreaptă. Îi va fi greu să facă un guvern stabil, va fi greu să negocieze. Chiar dacă a fost învinsă Le Pen, Frontul Național va avea un cuvânt greu de spus la aqlegerile din vară, va avea un rol sporit în Parlament”, a declarat Laura Chiriac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel