Urmărește emisiunea live


Lucian Bolcaș elucidează situația constituțională din fruntea Guvernului

Avocatul Lucian Bolcaș a clarificat pentru DCNews situația constituțională apărută în urma imposibilității premierului Victor Ponta de a-și exercita atribuțiile în fruntea Guvernului.

Victor Ponta i-a propus președintelui Klaus Iohannis desemnarea vicepremierului Gabriel Oprea pentru funcția de prim-ministru interimar. Din acest motiv, fostul șef al statului, Traian Băsescu, i-a acuzat pe Ponta și Iohannis de un ”aranjament neconstituțional” în acest caz.

Vezi aici detalii: Traian Băsescu: Klaus Iohannis și Victor Ponta au un aranjament cu privire la numirea lui Gabriel Oprea premier interimar

”În Constituție nu se precizează când este vorba despre imposibilitatea de exercitare a funcției și cine o stabilește. De obicei, în astfel de cazuri se apelează la o delegare a atribuțiilor, iar situația de acum ar putea fi considerată tocmai o delegare a atribuțiilor dinspre premierul Victor Ponta către vicepremierul Gabriel Oprea. Premierul poate să decidă singur cui să delege atribuțiile pe care le are în fruntea Guvernului. Tot el decide când îi încetează împosibilitatea de exercitare a funcției, în intervalul de 45 de zile prevăzut de Constituție”, a explicat Lucian Bolcaș pentru DCNews.

Iată ce spune și Constituția:

Articolul 106

Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Articolul 107

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Citește și: Ultimă Oră! Victor Ponta a anunțat două decizii cruciale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel