Lovitură pentru Theresa May în Camera Comunelor

Acord Brexit. Theresa May a stabilit o nouă dată
Acord Brexit. Theresa May a stabilit o nouă dată

Parlamentul britanic o obligă pe Theresa May să publice integral avizul juridic referitor la acordul privind Brexitul.

Premierul britanic Theresa May a pierdut marţi un vot crucial care le-ar putea permite parlamentarilor să amendeze acordul de Brexit, relatează dpa. Principala cameră a Parlamentului, Camera Comunelor, a adoptat cu 321 de voturi pentru şi 299 împotrivă un amendament procedural propus de Dominic Grieve, un parlamentar cunoscut pentru poziţia sa pro-UE din Partidul conservator al premierului May.

Grieve le-a spus aleşilor britanici că este 'lipsit de respect' pentru parlament să-i supui la vot moţiuni care nu pot fi amendate, aşa cum intenţiona Theresa May. Amendamentul le permite parlamentarilor să voteze asupra oricăror amendamente la acordul de Brexit dacă, după cum se anticipează, textul acestuia va fi respins de Parlament în votul de pe 11 decembrie. Acest lucru le-ar putea permite partidelor de opoziţie pro-UE şi rebelilor conservatori pro-Brexit să obţină sprijin parlamentar pentru alternative la planul pentru Brexit al Theresei May.

Dezbateri amânate

Deputaţii au mai acuzat executivul condus de Theresa May de ofensă adusă parlamentului prin refuzul de a prezenta integral avizul juridic referitor la acordul cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul. Moţiunea votată de parlament dispune publicarea imediată a respectivului aviz. Guvernul britanic a publicat luni doar un rezumat de 43 de pagini conform căruia acordul încheiat cu Bruxelles-ul înseamnă că Regatul Unit poate fi blocat într-o uniune vamală deplină cu UE pentru a preveni o 'frontieră dură' pe insula Irlanda dacă nu este semnat un nou acord comercial.

Prin urmare, opoziţia laburistă a înaintat moţiunea votată în final marţi, a cărei dezbatere a amânat începerea sesiunilor de dezbatere a acordului în sine privind Brexitul şi asupra căruia Camera Comunelor se va pronunţa prin vot pe 11 decembrie.

Vezi și: Brexit: Petiţie pentru organizarea unui al doilea referendum


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel