Ludovic Orban: "Procurorii, agenţi ai puterii. Întoarcere la perioada sovietică"

Ludovic Orban susţine că prin decizia de astăzi a CCR a fost încălcată independenţa justiţiei.

Liderul PNL a declarat într-o conferinţă de presă de joi, după publicarea motivării deciziei CCR privind revocarea lui Kovesi că:

"Prin această decizie s-a hotărât calcarea în picioare a Constituţiei şi a independenţei procurorilor. Am exprimat un punct de vedere la publicare deciziei, in schimb dupa o analiză a motivării publicate astazi atrag un semnal de alarmă: Lucrurile sunt mai grave!

În motivarea CCR este incalcat principiul constituţional al independenţei justiţei, este incălcată independeţa procurorilor. Procurorii sunt transformaţi în agenţi ai puterii executive, sunt transformaţi slugi ale ministrului justiţiei care este numit politic şi care poate exercita un control partinic asupra Ministerului Public, parchetelor şi procurorilor. Prin toate enunturile din cuprinsul acestei motivări ne întoarcem la perioada sovietică. Amintesc simbolic că preşedintele CCR a fost recent într-o vizită cel puţin cuidată în Rusia, la Sankt Petersburg." a declarat Orban.

Motivarea, asa cume este ea construită, este împotriva unor prevederi constituţionale. În primul rând la cea privind rolul CSM  de garant al independenţei justiţiei. Desfiinţează practic CSM, îi anulează rolul constituţional şi scoate complet din dispozitivul organizării sistemului justitiei CSM şi lasă totul la cheremul ministrului numit politic. A existat şi s-a aprobat de parlament o modificare a legii 304 în baza căreia procurorii ierarhic superiori pot să anuleze rezoluţiile procurorilor de caz pe motiv de oportunitate şi nu numai de legalitate. Un astfel de om poate fi redus la tăcere şi orice anchetă împotriva unui reprezentant al puterii poate fi sistată de procurorul superior. Ministrul Justiţiei va numi procuriri după bunul său plac, care vor anula orice fel de rezolutie pe care o va da un procuror de caz pe speţă de corupţie legată de membrii aflaţi la putere." a mai declarat Ludovic Orban.

Vezi şi: Motivare CCR: O altă teză pe care nu o poate aplica preşedintele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel