Liz Truss, la un pas să fie demisă. Tot mai mulţi membri ai Partidului Conservator vorbesc de o înlocuire a prim-ministrului britanic

Liz Truss, la un pas să fie demisă. Tot mai mulţi membri ai Partidului Conservator vorbesc de o înlocuire a prim-ministrului britanic - Foto Agerpres
Liz Truss, la un pas să fie demisă. Tot mai mulţi membri ai Partidului Conservator vorbesc de o înlocuire a prim-ministrului britanic - Foto Agerpres

În Marea Britanie, tot mai mulţi membri ai Partidului Conservator, aflat la guvernare, vorbesc de o înlocuire a prim-ministrului Liz Truss la nici două luni de la preluarea mandatului. Deputații se vor întâlni luni pentru a discuta despre viitorul politic al premierului Liz Truss, anunță The Guardian.

Instabilitatea economică a ajuns la un nivel fără precedent, iar noul ministru de finanţe, Jeremy Hunt, încearcă să repare ce mai poate pe ultima sută de metri, scrie Rador.

Potrivit The Guardian, sprijinul lui Truss este în scădere și în guvern, ai cărui membri i-a ales pe baza loialității personale.

Noul ministru de Finanțe vrea să corecteze...

Jeremy Hunt a anunţat în prima sa conferinţă de presă că va corecta erorile predecesorului său, demis acum două zile, după ce măsurile sale fiscale au provocat o furtună pe pieţele financiare şi au devalorizat sever lira sterlină. 

”Ce pot să fac este să arăt că ne vom putea finanţa proiectele şi cheltuielile”, a explicat evaziv Hunt, apropiat al fostului ministru al finanţelor din guvernul Boris Johnson, Rishi Sunak.

După ce a abandonat scăderea impozitelor pe veniturile mari, Liz Truss a renunţat deja şi la ideea de a menţine impozitul pe afaceri la doar 19%.

”Niciun şef de guvern nu poate controla pieţele”, a comentat acum noul şef al finanţelor, promiţând totuşi că va reuşi să dovedească, transparent, că guvernul are de fapt resurse pentru ceea ce va promite.

Test de stres

Planul său exact va fi anunţat pe 31 octombrie. Până atunci, piaţa obligaţiunilor guvernamentale britanice va fi supusă unui test de stres, la începutul săptămânii viitoare, după ce doar intervenţia Băncii Angliei a împiedicat o prăbuşire a preţului acestora.

Noul ministru de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat sâmbătă că unele impozite vor fi mărite, semnalând o nouă schimbare bruscă a politicii din partea premierului Liz Truss, care se luptă să-şi salveze funcţia pe care o deţine de puţin peste o lună, scrie Reuters.

”Vom avea de luat câteva decizii foarte dificile. Lucrul pe care îl doresc oamenii, pieţele, de care are nevoie acum ţara, este stabilitatea. Nici un cancelar nu poate controla pieţele. Dar ceea ce pot face este să arăt că putem plăti pentru planurile noastre de impozite şi cheltuieli şi că va fi nevoie de nişte decizii foarte dificile atât în ​​ceea ce priveşte cheltuielile, cât şi impozitele”, a spus Jeremy Hunt pentru Sky News.

 

Citește și - Poate Lizz Truss să reziste în funcție la fel de mult timp cât îi ia unei salate verzi să se strice? Ziarele din Marea Britanie fac glume pe seama premierului cu cel mai rușinos mandat din istorie

Mass-media din Marea Britanie așteaptă să vadă dacă Liz Truss va mai rezista în funcție suficient de mult timp cât are la dispoziție o salată verde înainte să se usuce.

Tabloidul Daily Star a creat un flux live în care difuzează o salată aisberg, așezată lângă o fotografie a lui Truss.

„Ce salată umedă va dura mai mult?”, a întrebat publicația într-o postare pe Twitter.

Și revista Economist a descris-o pe Truss ca având „perioada de valabilitate a unei salate”, într-o rubrică publicată săptămâna aceasta, intitulată „The Iceberg Lady”

Modelul politic al lui Truss, prim-ministrul anilor 1980 Margaret Thatcher, era cunoscută pe scară largă drept „The Iron Lady”.

Truss și-a concediat vineri ministrul de Finanțe, Kwasi Kwarteng, după doar 38 de zile în funcție.

Cei doi au fost sub presiunea de a inversa un pachet economic dezastruos, care a forțat Banca Angliei să intervină pe piața obligațiunilor și care a scăzut valoarea lirei britanice la un minim istoric.

Măsurile economice catastrofale i-a determinat pe colegii lui Truss din Partidul Conservator să discute deschis, de aproape două săptămâni, dacă ar trebui înclocuită prin alegeri interne sau moțiune de cenzură. Vezi video aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel