Lituania nu mai primește avioane care zboară peste Belarus. Reacții în comunitatea internațională

Lituania nu mai primește avioane care zboară peste Belarus. Reacții în comunitatea internațională  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Lituania nu mai primește avioane care zboară peste Belarus. Reacții în comunitatea internațională / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

În urma stării de urgență de la Minsk, Lituania interzice aterizarea pe teritoriul său a avioanelor care tranzitează spațiul aerian al Belarusului.

După starea de urgență de la Minsk, Lituania a anunțat că nu va accepta zborurile care au zburat sau intenționează să zboare peste Belarus. De asemenea, cetățenii Lituaniei sunt sfătuiți să se abțină de la călătorii într-un stat vecin.

Ministrul lituanian al transporturilor, Marius Skuodis, a mai adăugat că interdicția va intra în vigoare marți la 03:00. În același timp, potrivit acestuia, LOT (Polonia), Wizzair (Ungaria) și Airbaltic (Letonia) încearcă să evite zborurile peste Belarus, precizează Publika.

Comunitatea internațională, reacții

Comunitatea internaţională condamnă în termeni duri autorităţile din Belarus pentru redirecţionarea forţată spre Minsk a unei curse aeriene internaţionale de la Atena spre Vilnius. Liderii UE, care au cerut eliberarea imediată a jurnalistului de opoziţie, vor discuta luni despre sancţiunile pe care le vor impune regimului Lukaşenko pentru deturnarea aeronavei civile care survola Belarusul.

Şi Statele Unite au condamnat actul şocant şi grav, iar premierul polonez a calificat acţiunea regimului Lukaşenko drept terorism de stat. De asemenea, ambasadorul Belarusului la Bucureşti a fost convocat la Ministerul de Externe pentru clarificări.

În același timp, Federația Rusă nu intenţionează însă să condamne sau să sprijine o parte sau alta. Purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitri Pescov, a declarat că evenimentul trebuie evaluat la rece, potrivit Publika.

Un avion a fost deturnat la Minsk

Zborul Ryanair 4978 îşi începuse deja coborârea spre capitala lituaniană când pilotul a anunţat, fără alte explicaţii, că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk, capitala statului vecin, Belarus, transmite Reuters. Un singur pasager aflat la bordul Boeingului 737 a reacţionat imediat ridicându-se pentru a scoate din spaţiul de depozitare de deasupra un laptop din bagajul de mână pe care l-a dat, împreună cu un telefon mobil, însoţitoarei sale.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispoziţie. Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

"Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri", a spus un pasagerul lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas. "Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată", a declarat Mantas, epuizat după călătoria începută la Atena cu o escala forţată de aproape şapte ore la Minsk, ajuns în cele din urmă duminică seara la Vilnius (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI   -    Avion deturnat la Minsk. Radu Tudor propune sancţiuni DURE: Liderii acestui stat să nu mai circule nicăieri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel