Avion deturnat la Minsk. Radu Tudor propune sancţiuni DURE: Liderii acestui stat să nu mai circule nicăieri

Avion RyanAir, deteurnat la Minsk / Facebook Radu Tudor
Avion RyanAir, deteurnat la Minsk / Facebook Radu Tudor

Jurnalistul Radu Tudor afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să impună sancţiuni dure Belarusului, după deturnarea unei aeronave RyanAir şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici. 

"E fără precedent ca un stat să organizeze un astfel de atentat, o răpire şi o deturnare a unui avion. Nu am mai văzut asta din anii '70, de când organizaţiile fundamentalistice islamice, palestiniene sau din alte ţări, organizau astfel de atentate. 

Ar trebui nişte sancţiuni economice extrem de dure, ar trebui ca liderii acestui stat aliat al Rusiei să nu mai aibă dreptul să circule nicăieri în lumea civilizată. Nici pe teritoriul UE, nici pe teritoriul NATO. E nevoie de sancţiuni foarte serioase, astfel încât regimul dictatorial de la Minsk să înţeleagă gravitatea faptelor săvârşite. Ar trebui ca aeronavele comerciale ale statelor UE să nu mai survoleze statul Belarus, în aşa fel încât taxele de survol să nu mai fie încasate de acest stat terorist. 

Ar trebui şi sancţiuni asupra Guvernului, asupra companiilor de stat. Ar trebui să existe o interdicţie a companiilor europene în privinţa realizării de afaceri în Belarus. Există o listă lungă de elemente care ar putea determina regimul Lukashenko să înţeleagă cât de gravă e fapta. 

Mai mult ca sigur vor fi sancţiuni, nimeni nu e dispus să tolereze deturnarea unui avion comercial, răpirea unui pasager şi comportamentul terorist. Vă daţi seama că aeronavele militare care au forţat aeronava RyanAir să coboare de la 10.000 de metri pe un aeroport din Belarus sunt destinate, în lumea civilizată, să salveze pasagerii dintr-un atentat terorist. Ori aici avem un comportament exact invers, ceea ce ar trebui să înscrie Belarusul, din punctul meu de vedere, alături de Coreea de Nord, Iran şi altele pe lista celor mai nefrecventabile şi de ocolit state din lume", a declarat Radu Tudor la Antena 3. 

Aeronavă RyanAir, deturnată deasupra Belarusului de autorităţile statului 

Un avion a fost deturnat ieri la Minsk. Ministerul Transporturilor din Belarus susține că a creat o comisie de anchetă cu privire la devierea şi aterizarea avionului Ryanair şi va face publice în scurt timp rezultatele acestei anchete, transmite Agerpres, citând Reuters.

Avionul Ryanair, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, a fost escortat de un aparat de vânătoare şi forţat să aterizeze în capitala belarusă, unde autorităţile au reţinut un jurnalist critic la adresa guvernului care se afla la bord, după care avionul a putut decola din nou spre destinaţie. Uniunea Europeană şi NATO au cerut luni efectuarea unei anchete internaţionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel