Lituania: Ministerul apărării recomandă evitarea telefoanelor chinezeşti

Ministerul apărării din Lituania a recomandat consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti şi a sfătuit populaţia să renunţe la cele pe care le are, după ce un raport guvernamental a constatat că aceste dispozitive au încorporate capabilităţi de cenzură, informează miercuri Reuters. 

Telefoanele emblematice vândute în Europa de gigantul chinez producător de smartphone-uri, Xiaomi, au o capacitate încorporată de a detecta şi cenzura termeni precum 'Tibetul liber', 'Trăiască Taiwanul independent' sau 'mişcare democratică', conform unui raport prezentat marţi de Centrul naţional pentru securitate cibernetică al Ministerului apărării de la Vilnius.

Capacitatea software-ului telefonului Xiaomi Mi 10T 5G a fost dezactivată pentru 'regiunea Uniunii Europene', dar poate fi activată oricând de la distanţă, conform sursei citate. 'Recomandarea noastră este să nu cumpăraţi telefoane chinezeşti noi şi să vă debarasaţi de cele deja achiziţionate într-un termen cât de rezonabil posibil', a declarat viceministrul apărării, Margiris Abukevicius, care a prezentat concluziile acestui raport.

În ultima perioada relaţiile dintre Lituania şi China s-au înrăutăţit. China a solicitat luna trecută Lituaniei să îşi retragă ambasadorul la Beijing şi a informat că va proceda similar cu ambasadorul chinez la Vilnius după ce Taiwanul a anunţat că misiunea sa diplomatică în Lituania va fi denumită Biroul taiwanez de reprezentare. Misiunile diplomatice ale Taiwanului în Europa şi SUA folosesc denumirea oraşului Taipei, evitând o referire la numele insulei, pe care China o revendică ca teritoriu propriu. Raportul mai susţine că telefoanele Xiaomi trimit date criptate de utilizare către un server din Singapore.

Un defect de securitate a fost găsit şi în cazul telefonului P40 5G al Huawei, dar nu şi în privinţa telefoanelor unui alt producător chinez, OnePlus. Reprezentantul Huawei în ţările baltice a declarat pentru ştirile BNS că telefoanele sale nu transmit datele utilizatorilor în exterior.

Conform raportului, lista termenilor care ar putea fi cenzuraţi de aplicaţiile de sistem ale telefonului Xiaomi, inclusiv browser-ul de internet implicit, conţine în prezent 449 de termeni în limba chineză şi este actualizat în permanenţă. 'Acest lucru este important nu doar pentru Lituania, ci şi pentru toate ţările care utilizează echipamente Xiaomi', concluzionează raportul, precizează Agerprfes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel