Lista dictatorilor care îl fac de rușine pe Putin: Kim Jong Un, Aliyev sau Assad îi dau lecții pentru alegerile fraudate cu doar 87%

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În cazul în care ați ratat, Președintele rus Vladimir Putin și-a asigurat încă șase ani la putere în acest weekend, "câștigând" alegerile manipulate, fără un adversar real.

Șocant, nu-i așa?

Într-un gest de generozitate, Putin și-a acordat doar 87 la sută din voturi, potrivit rezultatelor preliminare, cea mai mare parte pe care a revendicat-o în oricare dintre cele cinci alegeri prezidențiale câștigate din 2000 încoace, relatează POLITICO.

În (ne)onorarea lui Putin, am compilat o listă de lideri care au reușit un succes zdrobitor la propriile alegeri.

Kim Jong Un

A succedat tatălui său ca "lider suprem" al Coreei de Nord în 2011, al treilea membru al dinastiei sale familiale care conduce țara. Începând din acea perioadă, țara a organizat alegeri în mare parte simbolice pentru organismul parlamentar - care de obicei prezintă o prezență la vot de 99,99 la sută și unde oamenii votează "da" sau "nu" pe un buletin de vot cu un singur candidat. Fiecare candidat, de obicei, obține 100 la sută din voturile în circumscripțiile lor, inclusiv Kim Jong Un în 2014 și sora sa Kim Yo Jong în 2019.

Alexandr Lukașenko

În august 2020, președintele belarus Alexandr Lukașenko a obținut 80 la sută din voturi în alegerile prezidențiale din Belarus, asigurându-și astfel încă un mandat. Rezultatul alegerilor - considerat pe scară largă fraudulos și care a venit după ce a închis în închisoare liderul opoziției Serghei Tikhanovski, soțul Svetlanei Tihanovskaia, care a preluat ștafeta acestuia - a declanșat un val de proteste masive, în întreaga țară, cu grupuri pro-democrație și lideri de opoziție care cer demisia lui Lukașenko. Lukașenko, aflat la putere din 1994, a urmat mai multe pagini din cartea lui Putin despre conducere, opresând opozițieia și modificând legile pentru a-și acorda imunitate pe viață.

Iosif Sta##n

Înainte de Putin, era Sta##n. Dictatorul sovietic a rămas la putere în Moscova timp de trei decenii înainte de a muri în 1953. Alegerile din timpul domniei sale au decurs așa cum s-ar fi așteptat: o prezență mare la vot și 100 la sută din voturi pentru dictatorul comunist necontestat. Cu victoria sa de weekend, Putin s-a apropiat un pas mai mult de a-l împinge pe Sta##n în afară ca cel mai longeviv conducător al Rusiei.

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad este președintele Siriei din 2000, după moartea tatălui său, Hafez al-Assad, care a condus timp de 30 de ani. În timpul domniei sale, Assad a obținut multiple "victorii" electorale zdrobitoare, asigurându-și aproape 89 la sută din voturi în 2014 și peste 95 la sută în 2021, toate în alegeri considerate pe scară largă frauduloase. Aceste mari victorii au avut loc în timpul unui război civil devastator, în care Assad (cu ajutorul lui Putin, întâmplător) a zdrobit o opoziție cu mai multe facțiuni, ucigând sute de mii de oameni într-un conflict care a durat mai bine de un deceniu.

Ilham Aliyev

Caviar pentru toți! În luna trecută, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a primit aproape 94 la sută din voturi în alegerile viciate în Caucazul de Sud. Aliyev, ale cărui țară va găzdui summitul ONU pentru climă COP29 mai târziu în acest an, și-a asigurat al cincilea mandat conducând o națiune clasată printre cele mai puțin libere din lume. Observatorii externi au declarat că alegerile au fost umbrite de o represiune dură asupra activiștilor opoziției și jurnaliștilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel