Liiceanu, acuzat de fascism de un ziarist și luat la mișto de un antropolog

Un editorial semnat de Gabriel Liiceanu și intitulat ”Nu mai putem sta fără dinți în fața Europei” a născut o întreagă controversă în mediul online, dar și în presă.

În text, filosoful îl taxează pe „șeful unui partid din România auto-intitulat socialist" care se „adresa celor-fără-de-dinți", promițându-le o viață mai bună, făcând referire la protestatarii de la Cotroceni.

Antropologul Vintilă Mihăilescu l-a ironizat pe Gabriel Liiceanu într-un editorial apărut publicat în Dilema Veche și intitulat ”Cu România la dentist”

Mai întîi, sîntem un „popor care ieșise din comunism fără dinți". Mai apoi, comuniștii, care au rămas pînă în prezent la putere, au continuat să știrbească poporul și apoi să-l scoată în stradă ca să-și bată joc de dantura lui.„Răspîndind în aer un aspru miros de sărăcie, umilință și neputință" – explică mai departe liderul –, „[aceste mase populare] sînt scoase în piață și puse să-i aplaude pe cei care, furînd tot, i-au lăsat, ca simbol al mizeriei lor, cu gurile știrbe." În final, o îndreptățită mînie: „Ce siguri sînt, îți spui, politicienii noștri care au devastat România, pe operația de întunecare a minților desfășurată în anii tranziției, dacă au curajul să deschidă în plină piață, ca la Pitești sau la Cotroceni, vitrina mizeriei poporului român!

Și ce cinism, Dumnezeule, să expui în fața întregii lumi victimele jafurilor tale sistematice din ultimele două-trei decenii!" Mesajul este clar: comunismul produce carii. În concluzie, drag popor, nu tu ești de vină, dar comuniștii te-au lăsat cu gura căscată și numai anticomunismul ți-o poate închide la loc! Lumea pricepe, în sfîrșit, ce se întîmplă în România și lupta de clasă dintre Partidul cu Dinți și Partidul Edentat se ascute. PD vorbește și acuză, fidelii PE se bîlbîie și se scuză: „Ce să mă duc la stomatolog, să-mi cheltui toată pensia?" Iar liderul PE, prins cu dinți urîți în gură, se grăbește să și-i lustruiască, pentru a nu fi confundat cu masele de suporteri.

Listele de așteptare la stomatolog se întind deja pe încă douăzeci de ani, dar comuniștii fură și comercializează la negru bonurile de ordine. „Și totuși trebuie făcut ceva!" – mai spune liderul. Iar lumea așteaptă soluția în numărul viitor... Despre o „stîngă-caviar", francezii vorbesc de mult. Iată că acum venim și noi cu o contribuție originală la lupta de clasă: dreapta-Colgat”, a scris antropologul Vintilă Mihăilescu.

Textul lui Liiceanu, asociat metodelor fasciste

Un punct de vedere mult mai dur l-a avut Patrick Andre de Hillerin, jurnalist la Cațavencii. Acesta a asociat textul lui Liiceanu cu fascismul, text care ar putea fi urmat de o campanie prin care știrbilor să li se impună să poarte stele galbene, în șase colțuri, cusute pe haine făcând referire la metodele impuse evreilor de Germania nazistă.

”Mă tot gândeam, argumentând în fața unor postaci elitiști, că aș fi putut să le spun că textul lui Liiceanu despre oamenii fără dinți ar putea fi urmat de o campanie prin care știrbilor să li se impună să poarte stele galbene, în șase colțuri, cusute pe haine. Ar fi oarecum în spiritul textului. După aia m-am gândit că e exagerat, că nu despre asta e vorba. Și, totuși, ceva nu-mi dădea pace. Și am recitit descrierea făcută de filosof personajelor din pictura lui Bosch, "Purtarea crucii":

"Înspăimântători, drăcești, gata oricând să se alăture mulțimii care urlă, care înalță pumnul cu ochii ieșiți din orbite și cu gura știrbă rânjită. Gata să asiste, fremătând de plăcere, la o execuție publică. Gata să ațâțe focul rugului. Gata să înceapă linșajul. Gata să te scuipe când ești pe cruce. Gata să te sfâșie, să muște din tine cu cei câțiva dinți rămași teferi în gură. Gata să te întindă pe o masă și să înceapă, beți de voluptate, ședința de tortură." (Gabriel Liiceanu - România gurilor știrbe)
Și m-am uitat din nou la pictură și...

Da, nene, exact despre evrei e vorba, căci evrei îl înconjurau pe Iisus atunci când purta crucea, evrei erau ăia din Ierusalim în momentul răstignirii și evrei pictase Bosch, în spiritul antisemit al epocii lui: înspăimântători, drăcești, știrbi etc.

Deci, da, e vremea să băgăm știrbii în ghetouri, să le coasem dinți galbeni din pânză pe haine, să vedem dacă nu cumva putem să-i ajutăm cu ceva tabere speciale, să-i dirijăm spre cabinetele stomatologice în care doar intri viu”, a scris jurnalistul pe pagina personală de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel