Liderii NATO vor accelerarea aderării Ucrainei la Alianță: Înfrângerii Rusiei în Ucraina poate ajuta SUA să facă față Chinei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Este timpul ca Occidentul să "se trezească" în ceea ce privește războiul Rusiei în Ucraina, a declarat marți fostul Secretar General al NATO, Anders Fogh Rasmussen. "Daunele cauzate de ezitarea noastră pot fi numărate în vieți ucrainene."

 

Rasmussen a lansat acest apel pentru accelerarea sprijinului militar acordat Ucrainei în cadrul unui eveniment al Consiliului Atlantic găzduit de Centrul Eurasia. Acolo s-a alăturat oficialilor și experților americani, europeni și ucraineni pentru a stabili recomandările privind ceea ce Alianța ar trebui să realizeze pentru Ucraina la summitul NATO din Washington din iulie, potrivit AtlanticCouncil.org.

În ultimii doi ani, "soldații noștri au fost nevoiți să câștige timp pentru decidenții occidentali mult prea des," a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean. Înainte de summit, Rasmussen și Yermak au condus un grup de lucru pentru a consolida recomandările de la foști lideri ai Alianței.

Apelul a fost repetat de liderul minorității din Senat, Mitch McConnell (R-KY), care a îndemnat Washingtonul să "acționeze la viteza relevanței, nu la viteza birocrației" pentru a sprijini Ucraina.

Mai jos sunt câteva dintre momentele importante de la conferință, în cadrul căreia mai mulți oficiali actuali și foști, precum și experți de top, au prezentat ceea ce ar dori să vadă de la summitul NATO în ceea ce privește Ucraina.

Apartenența Ucrainei la NATO

"Siguranța transatlantică este un fel de puzzle. Nu poate fi niciodată perfect când lipsește o piesă. Astăzi, piesa lipsă este Ucraina," a spus Yermak, adăugând că lumea se apropie de un "punct fără întoarcere" – unul în care "puzzle-ul" fie se va rupe, rezultând într-o Alianță divizată, fie va deveni complet.

Bazându-se pe concluziile grupului de lucru, Rasmussen a argumentat că liderii NATO ar trebui să invite Ucraina la discuțiile de aderare la Washington în iulie și să stabilească o dată țintă pentru aderarea Ucrainei la NATO până cel târziu în iulie 2028.

"Deschiderea discuțiilor de aderare nu înseamnă că Ucraina va adera la NATO peste noapte, dar trimite un mesaj critic lui Putin că apartenența Ucrainei la NATO este inevitabilă și că prelungirea războiului său ilegal nu o va împiedica," a spus Rasmussen.

Fostul prim-ministru al Regatului Unit, Liz Truss, a vorbit și ea virtual la eveniment, afirmând că își dorește ca Ucraina să devină membru NATO "cât mai curând posibil" astfel încât Alianța să fie "capabilă să se apere colectiv... împotriva amenințărilor viitoare din partea regimurilor autoritare."

Yermak a argumentat că o invitație pentru Ucraina la NATO nu ar fi doar eficientă din punct de vedere al costurilor în consolidarea apărării Alianței, dar ar fi și "o recunoaștere a curajului ucrainean și a luptei lor pentru libertate." El a adăugat că "dacă Ucraina rezistă, Europa rezistă. Dacă Ucraina cade, Kremlinul își va alege următoarea victimă."

Noi opțiuni de apărare

Rasmussen a argumentat, de asemenea, că liderii NATO ar trebui să "adopte măsuri pentru a conține războiul și a-l aduce la o concluzie favorabilă pentru Ucraina." Aceasta, a spus el, ar trebui să includă ridicarea restricțiilor impuse Ucrainei de către Occident în privința atacării lansatoarelor de rachete rusești sau a altor limitări în modul în care Ucraina folosește armele furnizate. La doi ani de la începutul conflictului, Rasmussen a spus că "aliații încă cer Ucrainei să lupte cu o mână legată la spate," a avertizat el.

Yermak a spus că Ucraina are nevoie în special de apărare aeriană din partea Europei. Rasmussen a adăugat că speră să vadă NATO lansând un scut umanitar de apărare aeriană peste vestul Ucrainei, similar cu asistența pe care Statele Unite și alte țări au oferit-o Israelului pentru a intercepta un atac iranian luna trecută.

Consolidarea Alianței

McConnell a spus că speră să vadă aliații în iulie "ajungând la o înțelegere comună mai profundă" cu cheltuirea a 2% din produsul intern brut (PIB) pe apărare – și 20% din această sumă pe echipamente – "nu poate fi un obiectiv final. Aceste ținte trebuie să fie un punct de referință," a spus el.

"Oricine încă vede cerințele apărării colective ca pe o chestiune de fonduri speciale sau suplimente de urgență... nu înțelege esența," a avertizat el.

Truss a fost de acord, spunând că "Occidentul," și în special Europa, "nu a cheltuit suficient pentru apărare." Ea a spus că angajamentul recent al Regatului Unit de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare a fost bun, dar că ar dori să vadă țările NATO cheltuind "cel puțin" 3%.

McConnell a chemat țările NATO să înțeleagă cum Rusia, Iranul și China "se susțin reciproc" prin acțiunile lor și "cum autocrații lumii se antrenează, se echipează, se completează reciproc și își susțin reciproc pariurile agresive." Truss a adăugat că securizarea ordinii globale va necesita sprijin continuu pentru Ucraina, dar și refuzul de a negocia cu Rusia, descurajarea ambițiilor Chinei față de Taiwan și eforturi pentru a opri Iranul din dezvoltarea unei arme nucleare.

Cu summitul care se apropie și cu alegerile prezidențiale din SUA în perspectivă, Rasmussen a subliniat două argumente pe care susținătorii Ucrainei ar trebui să le facă: În primul rând, dacă Vladimir Putin câștigă în Ucraina, viitorul președinte al SUA – oricine ar fi el – va fi portretizat ca "un învins." În al doilea rând, asigurarea înfrângerii Rusiei în Ucraina poate ajuta Statele Unite să facă față provocării Chinei. "Nu văd niciun argument împotriva oferirii Ucrainei a tot ceea ce [are nevoie] pentru a câștiga," a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel