Lider islamist, condamnare extremă

Un lider extremist islamist a fost condamnat vineri la pedeapsa cu moartea în Indonezia pentru că a ordonat comiterea unor atentate sinucigaşe în 2016 la Jakarta, acestea fiind primele atacuri sângeroase revendicate de Statul Islamic în Asia de Sud-Est.

Predicatorul Aman Addurrahman a fost "recunoscut vinovat de comiterea unui act de violenţă teroristă şi condamnat la pedeapsa cu moartea", a declarat preşedintele tribunalului Akhmad Zaini la pronunţarea sentinţei, în prezenţa unor poliţişti puternic înarmaţi, desfăşuraţi în sală şi în afara tribunalului. Judecătorul a adăugat că extremistul islamist a fost implicat şi în alte atacuri.

Aşezat pe un scaun în faţa completului de judecată, condamnatul nu a avut nicio reacţie la anunţul sentinţei. Aman Abdurrahman este considerat liderul de facto al tuturor susţinătorilor Statului Islamic în Indonezia şi este liderul spiritual al mişcării extremiste islamiste Jamaah Ansharut Daulah (JAD). El era în contact cu şefii Statului Islamic şi principalul promotor al propagandei acestei grupări jihadiste în Indonezia, potrivit experţilor.

Patru morți și o cafenea Starbucks, distrusă

În rechizitoriul pronunţat luna trecută, procurorul ceruse pedeapsa cu moartea. Atentatele de la Jakarta s-au soldat cu patru morţi, iar cei patru atacatori au fost ucişi. O cafenea Starbucks şi o gheretă a poliţiei au fost distruse într-un cartier din centrul capitalei indoneziene, unde se află centre comerciale, birourile mai multor agenţii ONU, precum şi ambasade.

Autorităţile indoneziene au apreciat că JAD, care a depus jurământ de credinţă Statului Islamic, este de asemenea implicat în atentatele sinucigaşe comise în luna mai la Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia. Două familii, incluzând două fetiţe de 9 şi 12 ani, au atacat o biserică şi un comisariat de poliţie, atacuri soldate cu 13 morţi.

Cei 13 atacatori şi-au pierdut viaţa la rândul lor. Indonezia, ţara cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, se confruntă de mult timp cu o mişcare islamistă extremistă. După atentatele din Bali în 2002 (202 de morţi, inclusiv mulţi străini), autorităţile au lansat o ofensivă majoră împotriva islamiştilor extremişti şi au slăbit cele mai periculoase reţele, potrivit experţilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel