Liceul Catolic. Liviu Dragnea: Reacția Ungariei, exagerată

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, susţine că reacţia Ungariei după suspendarea activităţii Liceului Romano-Catolic de la Târgu Mureş este una "exagerată", întrebându-se în acelaşi timp cine are interesul să creeze "o stare de nemulţumire în creştere". 

"Eu cred că şi Guvernul, şi Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece cu mai multă atenţie şi cu mai mult curaj asupra situaţiei de la Târgu Mureş, asupra liceului respectiv. Noi nu putem să avem, din punctul meu de vedere, o măsură dublă faţă de comunităţile etnice dintr-o ţară. Acolo e vorba de câteva sute de copii care învaţă în acea instituţie. E vorba de imobile care au fost date în continuare pe o perioadă cred că de zece ani de către Biserica Catolică, punând condiţia ca acolo să funcţioneze un astfel de liceu. Nu ştiu dacă acţiunea instituţiilor de forţă este benefică pentru România şi pentru liniştea pe care ne-o dorim cu toţii, mai ales în 2018. Nu ştiu de ce ar trebui sufere copii de acolo. Eu cred că cu curaj şi cu înţelepciune, Ministerul Educaţiei ar trebui să se aplece în mod serios şi să găsească o soluţie. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult şi să se creeze o stare de nemulţumire în creştere? Şi aici nu mă refer la reacţia Ungariei. Este un subiect separat. Mă refer la situaţia în sine", a spus Dragnea la Palatul Parlamentului. 

În opinia sa, faptul că nişte oameni au ieşit să protesteze deoarece copii lor nu mai au unde să înveţe este "un lucru foarte grav." 

Nu este prima oară

Preşedintele Camerei aminteşte, însă, că nu este prima dată când autorităţile ungare au o asemenea reacţie. 

"Reacţia Ungariei poate fi exagerată. Poate fi considerată exagerată. Nu este prima dată când are astfel de reacţie. Dar acum într-adevăr este exagerată. Dar eu văd aici două subiecte distincte. Dacă începem să discutăm numai despre reacţia Ungariei, o să ne schimbăm între noi comunicate, o să avem măsuri şi contramăsuri. Problema de acolo rămâne tot nerezolvată. Situaţia de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Şi nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei", a adăugat Liviu Dragnea. 

Miercuri, ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureş, a informat agenţia MTI. 

Agenţia maghiară de presă mai menţionează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus la o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu 'un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România'. 

De asemenea, guvernul ungar şi-a suspendat sprijinul faţă de aspiraţiile României de a se alătura unor organizaţii internaţionale, cum ar fi OCDE, a adăugat secretarul de stat maghiar, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel