Legi justiție. Judecător: Klaus Iohannis trebuie să se implice

Judecătorul Horaţius Dumbravă, fost membru al CSM, susţine că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să se implice constituţional în "scandalul" legilor Justiţiei pentru a apăra statul de drept, simplele declaraţii ale acestuia nefiind de ajuns. 

"Preşedintele Iohannis trebuie să se implice în scandalul legilor justiţiei pentru apărarea statului de drept şi a ordinii de drept. Are la îndemână pârghii constituţionale. Simple declaraţii ale Preşedintelui nu ajung", precizează Horaţius Dumbravă într-o postare publicată miercuri pe pagina sa de Facebook. 

El adaugă că modalitatea prin care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a decis să iniţieze proiectul de modificare a legilor Justiţiei şi schimbarea paradigmei constituţionale a justiţiei sunt motive serioase pentru o intervenţie constituţională a preşedintelui Klaus Iohannis. 

"Situaţia a escaladat. Lipsa de consultare şi dialog a actualului ministru al justiţiei cu corpul profesional al judecătorilor şi procurorilor, cu societatea civilă, modul netransparent în care a domnia sa a înţeles să iniţieze un proiect de lege, schimbând paradigma constituţională a justiţiei (independenţei acesteia) prin subordonarea judecătorilor şi procurorilor puterii executive, sunt semnale serioase inclusiv pentru Preşedintele României că este cazul unei intervenţii constituţionale. La asta se adaugă miile de judecători şi procurori care au cerut recent printr-un memoriu Guvernului să retragă proiectul de lege iniţiat de ministrul Justiţiei, motivele fiind aceleaşi: lipsa de transparenţă şi, mai ales, subordonarea politică a justiţiei", spune judecătorul. 

Horaţius Dumbravă explică şi de ce preşedintele României ar trebui să intervină. "Pentru că el are această atribuţie, obligaţie chiar constituţională de fi mediator între puterile statului. Or, ceea ce se întâmplă azi cere o mediere pentru buna funcţionare a autorităţilor publice, făcând referire la articolul 80 paragraf 2 din Constituţie", arată Horaţius Dumbravă. 

Magistratul precizează că preşedintele ar trebui să se folosească două mijloace constituţionale, respectiv consultarea Guvernului şi participarea la şedinţa în şedinţa în care se va dezbate proiectul de lege, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel