Legi justiție. Corina Crețu: Comisia Europeană analizează proiectele

 Comisia Europeană analizează în prezent proiectele privind Legile Justiţiei şi va formula un punct de vedere în acest sens, însă ar vrea un dialog mai strâns, a declarat joi, la TVR1, comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu. 

"Acum, Comisia Europeană analizează proiectele respective şi va formula un punct de vedere, care nu s-a formulat încă. Înţeleg că va avea loc o dezbatere parlamentară, ceea ce este foarte bine, dar şi o discuţie aprofundată cu instituţiile din sistem, în primul rând cu Consiliul Superior al Magistraturii şi acesta este un lucru bun. Comisia Europeană ar vrea un dialog mai strâns. La prima întâlnire a primului ministru Tudose a venit şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a fost şi ministrul Justiţiei (Tudorel Toader n.r.) şi au stabilit să aibă un dialog permanent pe această cale. În opinia mea, odată cu efortul de a trage bani europeni şi de a promova proiecte care duc la dezvoltarea economică şi socială, România trebuie să consolideze justiţia, statul de drept, valorile europene", a precizat Creţu. 

Întrebată dacă anul 2019 va prinde România cu mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), Creţu a spus că "nimeni nu îşi doreşte acest lucru", precizând însă că numai de autorităţile române depinde ridicarea MCV-ului 

"Eu sper că acea echipa de valoare a MCV-ului să vină cu rezultate pozitive. De autorităţile române depinde ridicarea MCV-ului. Ar fi foarte trist, cred, ca România să fie prima ţară care va avea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi să aibă acest mecanism de cooperare şi verificare. (...) Cred că deschiderea şi dezbaterea sunt singurele căi în tratarea acestor probleme importante, sensibile, dar nu este domeniul meu ca să mă pronunţ. Eu ştiu doar că este nevoie de o cooperare permanentă şi este important să se respecte legislaţia şi deciziile Curţii Constituţionale, iar modul în care se întâmplă schimbări, trebuie foarte bine explicat şi comunicat ulterior. (...) Calea de urmat este deschiderea, dialogul, explicaţia şi atenţia de a fi în acord cu cerinţele şi valorile UE", a spus comisarul european, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel