E OFICIAL! ELCEN poate trece la Primăria Capitalei

Legea pentru aprobarea Ordonanţei care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 61/2017 pentru aprobarea unor măsuri privind mandatarea Ministerului Energiei pentru transferul unor pachete de acţiuni deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic la unităţile administraţiei publice locale în vederea înfiinţării şi organizării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Legea pentru aprobarea Ordonanţei care permite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei a fost adoptată de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional. La dezbateri, USR şi PMP au anunţat că nu susţin această ordonanţă, menţionând că nu există un studiu de impact şi Primăria Capitalei devine principalul jucător pe piaţa de energie. ALDE şi UDMR au susţinut actul normativ, menţionând că este normală trecerea ELCEN la Primăria Capitalei.

Societatea Comercială Electrocentrale București - S.A. (ELCEN București) este o companie cu capital integral de stat, producătoare de energie electrică și încălzire. Compania a fost înființată în anul 2002 prin reorganizarea Termoelectrica, ca filială a acesteia.

Potrivit OUG, transferul nu se va face gratuit, deci Primăria va trebui să plătească pentru a prelua termocentralele Elcen. Preţul va fi stabilit în urma unui mecanism detaliat în actul normativ. „Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, atestat conform legii, ale cărui servicii vor fi achiziţionate în conformitate cu prevederile legale în vigoare. (...) Vânzarea pachetului de acţiuni se va realiza la valoarea cea mai mare dintre valoarea rezultată din raportul de evaluare şi valoarea nominală a pachetului de acţiuni rezultată prin aplicarea valorii nominale a acţiunii la numărul de acţiuni vândute”, se arată în OUG. La valoarea nominală a acţiunilor, pachetul de acţiuni preluat de Primăria Municipiului Bucureşti ajunge la 698 de milioane de lei.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel