Laura Codruţa Kovesi prezintă în PE cum va funcţiona Parchetul European

Andrei Itu / 05 feb 2020 / 17:54 Salveaza PDF Comentarii

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, va prezenta joi stadiul creării Parchetului European (EPPO) în comisiile reunite de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) şi de Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, conform agendei LIBE publicate pe site-ul legislativului UE. 

Noua instituţie europeană va avea sediul la Luxemburg, iar în cadrul său vor coopera 20 de state membre prin procedura de cooperare consolidată, procedură care a fost lansată la 3 aprilie 2017 ca urmare a lipsei unui acord unanim cu privire la propunere. Până în prezent, s-au alăturat cooperării consolidate: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi ulterior Italia şi Austria. Alte state membre se pot alătura oricând cooperării.

Amintim că Kovesi a fost numită anul trecut în funcţia de procuror-şef european în urma negocierilor dintre Parlament şi Consiliu. Parchetul European va funcţiona ca o structură cu două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului.

Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru. Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF şi a Eurojustului, care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri penale individuale, potrivit Agerpres.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24