La insistențele administrației Biden, un judecător a blocat temporar legea care interzice majoritatea avorturilor în Texas

La insistențele administrației Biden, un judecător a blocat temporar legea care interzice majoritatea avorturilor în Texas   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
La insistențele administrației Biden, un judecător a blocat temporar legea care interzice majoritatea avorturilor în Texas / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

După o plângere depusă de administrația Biden, un judecător a reușit să blocheze legea care interzice majoritatea avorturilor în Texas.

Un judecător federal din Texas a blocat temporar miercuri o lege controversată care interzice majoritatea avorturilor în acest stat, în cadrul unei plângeri depuse de guvernul Biden care a salutat imediat o victorie pentru femeile din acest stat, relatează AFP.

Această instanţă nu va permite ca această privare şocantă de un drept atât de important să continue încă o zi, a scris judecătorul Robert Pitman în hotărârea sa, pe care statul Texas o poate contesta.

Texas-ul nu mai poate aplica temporar legea, susţinută de republicani, conform hotărârii.

Ministrul american al Justiţiei, Merrick Garland, a vorbit, într-un comunicat, despre o victorie pentru femeile din Texas şi pentru statul de drept. Vom continua să protejăm drepturile constituţionale de toţi cei care încearcă să le submineze, a subliniat el.

Legea din Texas, care a intrat în vigoare la 1 septembrie, interzice avortul după ce se detectează bătăile inimii embrionului, la aproximativ şase săptămâni de sarcină, când majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Legea nu prevede excepţii în caz de incest sau viol, ci doar în caz de urgenţă medicală, potrivit Agerpres.

Avorturile din Texas, interzise după şase săptămâni de sarcină. Curtea Supremă a respins blocarea legii

Curtea Supremă a SUA a respins miercuri cererea de a bloca legea adoptată în Texas privind interzicerea avortului după a şasea săptămână de sarcină, fiind o lovitură majoră dată drepturilor la avort, relatează Reuters, scrie Agerpres. 

Judecătorii au respins cererea cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă, în timp ce litigiile privind această lege continuă şi contestă constituţionalitatea acesteia.

Marea majoritate a avorturilor devin ilegale - chiar şi în cazurile de incest sau de viol - în acest stat conservator din sud, unde, conform organizaţiilor de planificare familială, peste 85% dintre avorturi sunt practicate după a şasea săptămână de sarcină.

Înainte de Texas, 12 state americane au votat legi de interzicere a avorturilor în acest stadiu, adică de când bătăile de inimă ale fătului sunt perceptibile, deşi multe femei încă nu ştiu că sunt însărcinate (citește continuarea AICI).

Președintele Biden declară război legii avortului din Texas

Președintele SUA, Joe Biden, a lansat un răspuns „al întreg guvernului” pentru a se opune unei noi legi din Texas care interzice majoritatea avorturilor, în special cele făcute după 6 săptămâni de sarcină, scrie BBC. El a numit decizia Curții Supreme de a nu bloca legea un „atac fără precedent” asupra drepturilor femeilor.

Orice persoană din Texas are acum dreptul să dea în judecată pe oricine este implicat în furnizarea sau facilitarea unui avort după primele șase săptămâni de sarcină. Legal, avortul ar trebui să se întâmple într-un interval de timp în care multe femei nici măcar nu știu că au conceput un copil, sarcina fiind foarte mică (citește mai mult AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel