La ce nivel a ajuns deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii

SUA
SUA

Statele Unite ale Americii înregistrează cel mai mare deficit din ultimii zece ani.

În pofida eforturilor preşedintelui Donald Trump, deficitul balanţei comerciale a SUA a urcat la 621 miliarde de dolari în 2018, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, transmite AFP.

Departamentul american al Comerţului a informat azi că, în 2018, SUA au înregistrat exporturi record de 2.500 miliarde de dolari, în creştere cu 6,3% comparativ cu 2017, însă importurile au crescut şi mai mult, cu 7,5%, până la un nivel record de 3.121 miliarde de dolari.

Conform acestor cifre, pe ansamblul anului trecut SUA au înregistrat un deficit al balanţei comerciale de 621 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel după deficitul de 709 miliarde dolari înregistrat în 2008, în mijlocul ultimei recesiuni. De asemenea, dacă din cifra totală se exclude excedentul înregistrat de SUA din schimburile de servicii (270,2 miliarde dolari), deficitul comercial al SUA din schimburile cu bunuri a atins chiar un record absolut de 891,3 miliarde dolari, reflectând deficitele record înregistrate de prima economie a lumii cu China, Mexic şi Europa.

Impactul Chinei 

SUA au înregistrat un deficit comercial de 419 miliarde dolari de pe urma schimburilor de bunuri cu China, în creştere cu 12% comparativ cu 2017. Conform acestor cifre, China a fost responsabilă pentru aproape jumătate din deficitul SUA în 2018. Pe lângă deficitul record în relaţia cu China, SUA au înregistrat şi un deficit record de 81,5 miliarde dolari în relaţia cu Mexic şi unul record de 169,3 miliarde dolari pe relaţia cu Uniunea Europeană.

Creşterea vertiginoasă a deficitului comercial al SUA subminează o promisiune a preşedintelui Donald Trump, care a demarat un război comercial cu principalii parteneri ai SUA tocmai pentru a reduce dezechilibrele înregistrate de prima economie a lumii de pe urma schimburilor comerciale. Pe parcusul lui 2018 Administraţia Trump a impus şase valuri succesive de taxe vamale suplimentar, mergând de la 10 până la 50%, pentru importuri americane cu o valoare de 283 miliarde dolari. În replică, partenerii comerciali ai SUA, în principal China, au impus tarife vamale suplimentare pentru exporturi americane în valoare de aproximativ 121 miliarde dolari. Însă acest război comercial a afectat economia chineză, care anul trecut a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii 28 de ani. De asemenea, ritmul de creştere a economiei mondiale a fost mai mic decât se preconiza.

Vezi și: Trump, anunț despre un mare acord cu China

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel