Kremlinul, reacție acidă după ce RM și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE: O afacere internă europeană

Kremlinul, reacție acidă după ce RM și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE: O afacere internă europeană / Foto: Kremlin.ru
Kremlinul, reacție acidă după ce RM și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE: O afacere internă europeană / Foto: Kremlin.ru

Kremlinul a reacționat după ce Ucraina a primit statutul de țară candidată la aderarea în UE.

Kremlinul a calificat vineri drept o afacere internă a Europei decizia şefilor de stat şi de guvern ai Uniunii Europene de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, relatează Agerpres, citând AFP.

"Este o afacere internă europeană", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că este "important" pentru Moscova ca "toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (...) în relaţiile acestor ţări cu Rusia".

El a afirmat totodată că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut "încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate".

Peskov, despre Moldova: Vrea să devină mai europeană decât europenii înşişi



Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova "de a deveni mai europeană decât europenii înşişi".

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa douăzeci de ani, "nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă", a mai spus Peskov.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la clubul comunitar, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană (CE) a făcut o recomandare în acest sens. Această decizie marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării la forul comunitar.

Consiliul European a decis să recunoască "perspectiva europeană" a Georgiei, dar nu i-a acordat încă statutul de candidat.

Republica Moldova și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE. Iohannis, declarații

Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă ieri, după ce Republica Moldova și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE:

-„Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succese”;

-„Vom oferi Moldovei toată experiența noastră în acest drum”;

-„A fost o decizie comună, nu au existat opinii contra în cadrul Consiliului”

-„Dorim să ne implicăm tot mai mult în Republica Moldova pentru a ajuta instituțiile statului. S-a văzut asta și în numărul mare de vizite la nivel înalt care au avut loc în Moldova, în ultimul timp. Asta oferă securitate.”

-„Întotdeauna ne-am implicat pentru integrarea europeană a Republicii Moldovei. Acesta este doar primul pas. Eu îmi doresc ca România și Moldova să ajungă împreună în Uniunea Europeană, așa cum am spus la începutul mandatului”.

Maia Sandu: Zi istorică

 

Și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a venit cu o declarație după aflarea veștii.

"Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort - și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!", a declarat Maia Sandu. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel