Korodi Attila: UDMR a votat moţiunea în urma evenimentelor de la Valea Uzului şi a standardului dublu aplicat minorităţilor

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi, susţine că formaţiunea sa a votat pentru adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă din cauza evenimentelor petrecute în Valea Uzului, dar şi a standardului dublu aplicat minorităţilor etnice din România.

"UDMR în luna mai a renunţat la acordul parlamentar semnat cu partidele din coaliţia de guvernare în urma amplasării ilegale a crucilor de beton în cimitirul din Valea Uzului. Astăzi grupurile parlamentare UDMR au votat în favoarea adoptării moţiunii de cenzură din cauza evoluţiei evenimentelor din 6 iunie, dar şi a standardului dublu aplicat minorităţilor etnice din România", a declarat Korodi Attila, potrivit unui comunicat transmis, marţi, de UDMR.

Potrivit acestuia, Guvernul Dăncilă nu a gestionat corespunzător situaţia din Valea Uzului.

"Moţiunea de cenzură este un instrument prin care legislativul sancţionează executivul şi retrage mandatul acestuia. În ultimele două luni Guvernul nu a gestionat corespunzător situaţia care creată în Valea Uzului, situaţie pe care UDMR a semnalat-o de la bun început Guvernului. Din cauza faptului că nu s-a luat nici o măsură hotărâtă din partea executivului, s-a creat un conflict interetnic, care ne aminteşte de evenimentele din 1990 de la Târgu-Mureş. Comunitatea maghiară a dat dovadă de calm şi înţelepciune, nu au reacţionat la vandalism şi provocări, nici în momentul în care persoanele adunate să protesteze paşnic, prin rugăciune, au fost scuipate, lovite, călcate în picioare. Din fericire s-a evitat un dezastru interetnic, dar nu prin implicarea instituţiilor statului, ci datorită manifestării exemplare a comunităţii noastre. Prin urmare, UDMR votează moţiunea de cenzură", a mai spus Attila Korodi.

Liderul parlamentar a adăugat că maghiarii din România doresc respect, egalitate în faţa legii, păstrarea valorilor culturale, studierea în limba maternă.

"Ziua de 6 iunie este o zi neagră a democraţiei postdecembriste din România. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: evenimentele din Valea Uzului puteau să se transforme într-un conflict interetnic amplu. Este nevoie de o abordare corectă a situaţiei din Valea Uzului, este nevoie de dialog şi trebuie să dăm dovadă de respect reciproc. Pentru acţiunile neuniforme, pentru lipsa de asumare a responsabilităţilor din partea multor instituţii guvernamentale, pentru lipsa abordării preventive a problemelor cu care se confruntă comunitatea maghiară suntem obligaţi să sancţionăm astăzi coaliţia de guvernare", a menţionat Attila Korodi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel